Po loňském úspěchu ligy dojde k dalšímu rozšíření, tentokrát na dvanáct účastníků. Kromě zápasu každý s každým se utkají mužstva v horní i spodní polovině tabulky opět každý s každým - dvakrát. Zápasová porce se zvýší na deset utkání navíc. Ještě před vyvrcholením letní přípravy vynese soud trest organizátorům sázkařsky ovlivněným výsledkům a ČSTV potrestá hráče. Je mezi nimi 11 hráčů Sparty, mezi kterými najdeme i jméno "šéfa" Vladimíra Zábrodského, stejný počet Kladeňáků, pět hráčů Chomutova ...




Do Brna se vrací po působení v Berlíně trenérVladimír Bouzek, který převezme celek z rukou Slavomíra Bartoně. Ten vede celou letní přípravu, ale nakonec díky mezerám v sestavě (obrana) nakonec obuje brusle a ještě jeden rok bude brázdit ledová kluziště. Loňský úspěšný kouč Eduard Farda má povinnosti u národního mužstva. Kometa vyhraje opět titul, ale... Ale zakolísání v nadstavbové části na Kladně (2:8) a s Pardubicemi v posledním utkání (2:4) dělají vrásky na čele nejedné hlavě. Překvapení ligy je Sparta, která obsadí i přes absenci 11 hráčů třetí místo jen čtyři body za Kometou. Slavně porazí Kometu 4:1 a rozdrtí Slovan Bratislava 17:3. Kometa figurovala ještě v jednom případě této sezóny. Na ledě Slovanu Bratislava v posledních vteřinách hry upadne Bronislav Danda, Golonka o něj zakopne, Kasper a Olejník shodí rukavice a rozpoutají bitvu. Jožo Golonka všechny přesvědčuje (i ve své autobiogarafii"Volali ma žiletka" ), že Dandu se snažil přeskočit. Ale disciplinární komise je mírně řečeno zaujatá, odsoudí ho za úmyslné zlomení nohy distancem na dva měsíce. Danda ale nohu zlomenou nemá a po několika zápasech nastupuje na led. Nepěkná kaňka na jinak dobré sezóně. Kdo ví, kdo na komisi, kde se trest Golonky projednával, přinesl falešný snímek zlomeniny.

Sezóna 1960-1961 má ještě jednu, daleko větší kaňku. Ve středu 25.1.1961 po utkání Slovan - Sparta se vrací s pozorovací mise trenér reprezentace Eduard Farda domů do Brna. Za Malackami se jeho škodovka střetne s náklaďákem. Eduard Farda při převozu do nemocnice podlehne zraněním z této autonehody. Uzavírá se cesta jendoho z nejlepších trenérů, který nestihl pospat všehny kapitoly svého života, nejen trenérského.

Reprezentaci přebídají Vladimír Kostka aZdeněk Andršt. Cestou na MS 1961 jsou pasováni na páté místo, ale stane se menší zázrak. Maše reprezentace nastoupí v Ženevě nebojácně. Porazí Finsko 6:0, Spojené Státy 4:1 a Německo (resp. SRN) 6:0. A co víc. V ohromné bitvě se SSSR vítězí 6:4!! Hrdinové utkání? Jsou to brankář Josef Mikoláš, Ján Starší, František Gregor, Jiří Dolana, Vlasta Bubník a Václav Pantůček. V posledních třech utkání naši borci remizují s Kanadou 1:1, deklasují NDR 5:1 a Švédy 5:2. Výsledkem jsou stříbrné medaile a titul Mistra Evropy. Od toho světového nás dělí jen horší skóre, které má lepší vítězná Kanada.

Ještě zbývají tradiční informace o pohybu v kádru tehdejší Komety. Odešel Zdeněk Návrat, novou tváří bylů pozdější mezinárodní rozhodčí Vladimír Šubrt. Nejlepším střelcem ligy se stal Václav Pantůšek se 36 zásahy. Jeho spoluvladařem na střeleckém trůnu byl již zmiňovaný Jozef Golonka ze Slovanu. Jeho pažba obsahovala rovněž 36 zářezů.