Po devíti sezónách dochází k reorganizaci tělovýchovné jednoty Rudé hvězdy. Hokejový oddíl přechází pod křídla závodu ZKL, který se stal patronátním závodem hokejového klubu. Řada hráčů se stává (resp. již bylo) zaměstnanci ZKL. Pro marketingovou politiku klubu se stává partnerem ZKL podnik MOTOKOV a také ZETOR, které hokejisté ZKL propagují na dresech při zahraničních zájezdech.

RH Brno přestává existovat. Ale jen jako název. Klub se vymaní z područí ministerstva vnitra a přejde pod Závody kuličkových ložisek. Převezme i název závodu.

Do ligových análů vstupuje TJ ZKL Brno. Nelichotivá přezdívka "Kuličky" se naštěstí neujala.

Třináctibodový náskok Komety před druhou Spartou je jasný a jaksi samozřejmý. Tesla, pardon Dynamo, Pardubice si z Brna odveze výprask 19:1. Kometa ztrácí za celou sezónu jen 11 bodů. Všechny body nechá Kometa v Bratislavě u Slovanu a tři ve Vítkovicích. A jednou prohraje na Spartě. To jsou jediné ztráty Komety v tomto roce.

Dalšími významnými kroky v rozvoji ledního hokeje nastali už v prvním zápase. Ve Sportovní hale v Praze při utkání Spartak Praha Sokolovo - ZKL Brno (4:5) byla ledová plocha poprvé u nás upravena rolbou a to před 18.000 diváky. Brzy na to (24. 10. 1962) byla otevřena nová ledová plocha v Brně utkáním ZKL Brno - Dukla Jihlava (4:0). Daleko větší rozruch je kvůli 2. lize, kde nastupují "béčka" Sparty, Slovanu a Kladna. Není stanoven počet hráčů, takže celky posílené o borce z nejvyšší soutěže jednou převálcují adepty na postup, jindy prohrají s nejslabším celkem. Premiéru na trenérském místě zažije Augustin Bubník, který po zranění páteře ukončí aktivní činnost (v obraně Slovanu Bratislava) a převezme celek Litvínova.

Na MS jede naše reprezentace v roli jednoho z favoritů, v sezóně téměř neprohrává. Další v řadě jsou Švédsko, potom SSSR a Kanada. Naši reprezentaci veze do Švédska trenér Anton. Přesto po hladkých výhrách nad USA, SRN a NDR "pouze" remizujeme s Kanadou 4:4 a rázem nás soupeři odepisují. Mezitím Švédové porážejí Sbornou komandu 2:1. A Sborná je naším soupeřem. Prohráváme 1:3. Dále sice porážíme Finsko 5:2. Posledním soupeřem Československa je Švédsko, které po Rusku porazí i Kanadu. Na naší straně je jasno. Prohra nás odsouvá na čtvrté místo. A my vyhráváme 3:2 a získáváme bronz. Naši borci zřejmě neunesli roli favorita šampionátu, ale nakonec je bronz považován za úspěch. V posledním utkání SSSR poráží Kanadu, odsunuje ji na čtvrté místo a vyhrává titul.

Ještě jednou věcí se stává tento ročník revoluční. Díky zranění rohovky se Vladimír Nadrchal stává prvním brankářem s maskou. Ze zájezdu reprezentace do Švýcarska si přiváží první masku. Vlastně jenom plastový štít, ale ten se neosvědčuje kvůli rychlému a častému zamlžení. Podle originální masky kanadského gólmana Setha Martina si nechá udělat novou plastikovou a stává se prvním, mužem s maskou u nás. Jen pro přesnost, posledním mužem bez masky je Marcel Sakač v roce 1977.


O přechodu oddílu ledního hokeje z Rudé hvězdy pod křídla ZKL se před utkáním s Jihlavou rozpovídal předseda oddílu Ladislav Juřík.

Hovoří předseda hokejového oddílu

V dnešním utkání s Duklou Jihlava se sedminásobní mistři ČSSR v ledním hokeji poprvé představí brněnské veřejnosti v dresu ZKL Brno. V rozhovoru s předsedou hokejového oddílu Ladislavem Juříkem, nositelem státního vyznamenání Za zásluhy o výstavbu, vyznamenaným také Cenou města Brna k 15. výročí osvobození, jsme se přesvědčili, že hokejisté býv. RH Brno se dostali do dobrých rukou. Vyplývá to i z odpovědí s. Juříka na naše otázky.

Ladislav Juřík

Do jakých podmínek se dostal hokejový oddíl v závodě a jak se na sloučení dívají zaměstnanci ZKL?
Pracující ZKL Brno byli příznivci tohoto mužstva už v době, kdy hrálo v Rudé hvězdě. Dnes mají hráči ještě širší okruh příznivců, neboť máme několik závodů po celé republice a jejich pracující přijdou povzbudit hráče, kteří nosí znak jejich závodu. Sedm hráčů je v závodě zaměstnáno. Jsou to Nadrchal, K. Ševčík, Meixner, Olejník, Skopal, Scheuer a Kepák. Jsou zařazeni podle rozsahu svého vzdělání a jsem přesvědčen, že i po pracovní stránce s nimi budeme naprosto spokojeni.

Co dělá výbor oddílu ledního hokeje, aby udržel pro Brno prvenství v čs. hokeji i v další sezóně?
Od samého začátku jsem se snažil, aby hráči nebyli v ničem zkráceni, i když přísně dodržujeme všechny platné směrnice a nařízení. Jsme si vědomi odpovědnosti nejen k Brnu, ale k celému hokeji v ČSSR. Zesílili jsme nároky na trénink nejen u prvního mužstva, ale i u „B“ mužstva, dorostu a staráme se i o mládež. Každý kolektiv má svého vedoucího trenéra a cílem všech je obstát co nejlépe.

Co vzkážete brněnským divákům?
Chceme od sportovní veřejnosti, aby vytvořila na Zimním stadionu v Brně pěkné prostředí, a to jak pro svoje, tak i hostující mužstva. Jednou provždy chceme skoncovat s klubovým patriotismem, nevhodným pokřikováním nebo dalšími nesportovními projevy. Snažili jsme se ze všech sil, abychom zachovali i pro letošní sezónu kapacitu zimního stadionu pokud možno nezměněnou. Podařilo se nám to za pomoci všech brigádníků, i ze závodu, včetně hráčů, a věříme, že i obecenstvo tuto skutečnost ocení tím, že bude šetřit veškerá zařízení. Je také nutné, aby si všichni návštěvníci uvědomili, že jen kázní a dodržováním všech pokynů pořadatelů se vyvarují případných úrazů a tím i možnosti, že by kapacita, dosud nedobudovaného stadionu, byla snížena.


A nakonec ještě jistě radostná zpráva: 25. nebo 26. prosince se mužstvo ZKL Brno utká v Brně s letošním reprezentantem Kanady na mistrovství světa.