Druhá část ligy, kdy hrála horní a dolní osmička zvlášť, byla často kritizována. V horní šestce mužstva bez nároku na titul vypouštěla zápasy, dolní šestka nepřivítala na svém ledě žádné "atraktivní" soupeře. Ovšem rozhodnutí o snížení počtu účastníku o dva celky přineslo dramatický závěr, kdy deváté a desáté mužstvo hraje baráž s dalšími celky 2.ligy. Zachránci jsou nakonce z měst Litvínov a Košice. Ti v brance představí mladého Jiřího Holečka.

Kometa poráží ve 2.kole Motorlet Praha pod vedením Stanislava Konopáska 10:1 a posílá ho na sestupové místo, které Motorletu zůstává až do konce. Od tohoto ročníku až po sezónu 1994-95 měla Praha v lize jen jednoho zástupce - Spartu. Kometa ztrácí bod ve 4.kole na Spartě, ale v 5.kole poráží Slovan 7:3 a nakonec získává desátý titul se sedmibodovým náskokem. Na dalších místech se v ligové tabule objevují Slovan, Sparta a Jihlava. Ovšem koruna krále střelců putuje do Pardubic ke Zdeňku Špačkovi za 33 branek. O deset míň měli nejlepší střelci Komety - Vlastimil Bubník a Jaroslav Jiřík.

Ovšem jedna kaňka na Kometě ulpěla. Ve 29.kole v přímém televizním přenosu hraje Kometa na Spartě. Vedeme 4:3 dvěma brankami Černého, po jedné přidali Scheuer a Ševčík. V poslední třetině byl vyloučen Mašláň, o minutu později poslali rozhodčí Bartošek a Kropáček za katr Olejníka za zalehnutí kotouče.

V ročence Komety 1988-89 vzpomíná Josef Černý: "Když jsem přijel na střídačku, řekl jsem Vaňkovi "Franto, to je strašný". V tom na mě ukázal rozhodčí a dal mi desetiminutový trest."

Pokračuje František Vaněk: "Když jsem to viděl, chtěl jsem vědět, za co Josef ten trest dostal. Rozhodčí ale vůbec nereagoval. Proto jsem jej asi v polovině hřiště předjel, aby mě jako kapitána vyslechl. Rozhodčí do mě vjel a já se zeptal "Za co?". Nestačil říct než "Ty máš taky deset minut"..

A vyjádření rozhodčího Kropáčka: "Když Černý opouštěl ledovou plochu, brblal. Pak prohlásil: "To jsou podvodníci." Dal jsem mu deset minut. Jel jsem k lavici rozhodčích a uprostřed hřiště do mě vrazil Vaněk a řekl "Za co?" Řekl jsem mu "Ty máš taky deset minut."

ZKL-Sparta
Zleva: František Vaněk, Luděk Bukač, Josef Černý a František Tikal

Rozhodčí posoudil naražení Vaňka jako úmyslné. Po vyhlášení trestu opustila Kometa střídačku. Kapitán Vaněk pak řekl rozhodčím, že mužstvo se vrátí do zápasu po odvolání obou trstů. Rozhodčí odmítl a upozornil ho, že do dvou minut ukončí zápas. Než Vaněk stačil hráčům v kabině říct stanovisko rozhodčího, bylo utkání ukončeno a kontumováno ve prospěch Sparty. První kontumace Komety, ale zdaleka ne poslední.

Náš nároďák provází v poslední přípravě před šampionátem pískot pražského pulika po těsném vítězství nad slabým Švýcarskem. V Tampere začínáme lépe. Porážíme NDR 5:1, velmi slabé Američany dokonce 12:0, Norsko 9:2 a Finsko 5:2. V utkání s Kandou, kdy dojde k první vážné prověrce celek trenérů Bouzka a Kostky, se dostáváme do vedení Jiříkem. Brankář Broderick měl velmi špatný den. kanada, jeden z velkch favoritů šapionátu, celek, který nás v této sezóně 3x porazil, prohrává 8:0! Se SSSR nás čeká těsná prohra 1:3, ale na závěr porážíme Švédy 3:2 a získáváme stříbrné medaile.
První mezistátní zápas leots podstoupil národní celek našich juniorů - lvíčat. Porážíme Švédsko 6:4.