Deset účastníků se utkalo čtyřkolově každý s každým. V tomto ročníku se poprvé na žádost IIHF objevili na ledě tři rozhodčí. Po dvou sezónách se od této novinky upustilo, protože IIHF nezařadila tři sudí do zápasu na MS.


Nový trenér Komety František Vaněk

Kometu převzal nový trenér, s aktivní kariérou skončil František Vaněk a ujal se tvorby nového mužstva.

Nového trenéra má i Sparta - Karla Guta vystřídal Luděk Bukač. Sparta ve druhém kole poráží Jihlavu 7:3 a stává se horkým favoritem ligy. Ovšem po té, kdy se řada hráčů dostane do reprezentace, nastává pokles Sparty v tabulce, vrcholem je prohra s Kometou 12:4. Sparta nakonec skončí až třetí za Duklou Jihlava a Kometou.

14.10.1967 byla zápasem Dukla Jihlava - SONP Kladno (9:1) otevřena poslední ligová hala v Jihlavě. Po třech letech se v lize objevil celek Chomutova, který byl jasným outsiderem, obsadil poslední místo a sestoupil. Ostatní celky svými výkony dopomohly k vyrovnané soutěži. O titul soupeřili hned čtyři celky: Dukla Jihlava, ZKL Brno, Sparta Praha a Slovan Bratislava. Závěr se odbyl ve znamení souboje Dukly a Komety, Dukla Jihlava si zajistila titul až v posledním kole. V sezóně prohrála jen třikrát s nejlepším brankovým poměrem. Jako asistent trenéra Jaroslava Pitnera v Jihlavě představil Stanislav Neveselý.

Kometa letos skončila na druhém místě se ztrátou dvou bodů. V brněnském kádru se objevili opět nové tváře. Obranu opustil František Mašláň, aktivní kariéru ukončil František Vaněk a Bronislav Danda. Premiéru v dresu Komety si odbyli Oldřich Machač, Lubomír Hrstka, Ivan Stehlík a Zdeněk Mráz. Kapitánské céčko po Františku Vaňkovi převzal Rudolf Potsch. Nejlepším střelcem mužstva se stal Josef Černý (23 branek), následovali František Ševčík (20), Zdeněk Kepák (19), Rudolf Potsch (14) a Richard Farda (11).

Vpravo Stan Mikita, vlevo Jozef Golonka na soustředění ve Zlíně
Náš reprezentční výběr na svém soustředění v Gottwaldově (dnešní, vlastně i dřívější Zlín) vzácnou návštěvu. Pozvání přijal Stan Mikita, hvězda Chicaga Black Hawks, vítěz Stanle Cupu z roku 1961, držitel Hart trophy, Art Ross trophy a člen All Star týmu NHL. Jako novinku přivezl s sebou zakřivené čepele jejichž byl spolutvůrcem společně s Bobby Hullem. U nás si je oblíbil Jozef Čapla, ve výrobě pak dostaly název Alpač (hádejte proč?). Ve Zlíně nastupoval v útoku s Černým a Jiříkem - lajna jako hrom.

Vrcholem letošní sezóny je olympiáda v Grenoblu. Mužstvu nikdo nevěřil, stejně jako v roce 1961. Po povinných výhrách nad USA (5:1) a SRN (5:1) příjde zápas s Finskem. Soupeř nás děsí už od loňska, ale tentokrát svěřenci Gusty Bubníka prohrávají 4:3, ale Finsko nás opět potrápí.

Následuje vítězství nd NDR 10:3, pak nás porážejí Kanaďané 2:3. Zápas se SSSR začíná opět se zpožděním. Navíc kapitán Golonka upozorňuje rozhodčí, že řada hráčů soupeře nemá povinné krytky na patkách bruslí. Ale sbornou to nerozhodí, naopak vede po minutě 0:1. Naštěstí do přestávky Ševčík, Hejma a Havel obracejí vývoj 3:1. Ve druhé třetině branka nepadá, bojujeme ze všech sil. Pět minut před koncem přidává Jiřík čtvrtou branku. Pak nastává šílený kolotoč, který končí naším vítězství 5:4. Nyní stačí "jen" porazit Švédsko a jsme zlatí.

Ale hokejový pánbůh nás na hokejové olympijské zlato nechá čekat jště třicet let. Se Švédy remizujeme 2:2 a jsme druzí.