Český hokej slaví v tomto roce šedesátiny a díky tomu dostane od IIHF pořadatelství mistrovství světa 1969. Jenže jak známo, 21.8.1968 vtrhnou do naší vlasti vojska komunistického bloku, aby nám poskytly "internacionální" pomoc. Další události jsou vám jistě známé.

Hokejová sezóna trpí společně s občany našeho státu. Program reprezentace je totálně v troskách, na mezinárodní utkání u nás není ani pomyšlení. A mistrovství? Kdyby nepřijel soupeř z Východu… Raději se zříkáme pořadatelství a hostitelskou zemí se stane na dva roky po sobě Švédsko, konkrétně Stockholm.

Ale o šampionátu později. Nyní si ve stručnosti připomeňme ligu. Začátek tohoto ročníku byl poznamenán mohutným nástupem Slovanu Bratislava, ale ani letos nedosáhl slovenský celek vysněné mety. I když jako jediný odehrál první čtvrtinu soutěže bez ztráty bodu. Vítězství v lize mu uzmula Dukla Jihlava, která získala svůj třetí titul v řadě. Navíc upoutala vynikajícím rozdílem branek (186:81 - 105 branek rozdíl), ale začátek sezóny měla více než rozpačitý. Na domácím ledě podlehla Kometě 0:7. Ovšem pak se vojáci z Jihlavy vzchopili a prohráli až v 9.kole na Slovanu. Liga přinesla i jiné zajímavé výsledky: Jihlava - Slovan 10:4 a 10:5, Slovan - Gottwaldov 1:3. Po pětileté odmlce se v lize objevil celek Motor České Budějovice, který do ligy dovedl Slavomír Bartoň, ale mezi elitou se neudržel.

Kometa obsadila opět druhé místo. Její kádr nedoznal prakticky velkých změn. Oproti loňskému ročníku odešel pouze Karel Skopal, na jeho místo přišli Zdeněk Špaček a Zdeněk Pirochta. Nejlepším střelcem mužstva byl Jaroslav Jiřík (36 branek), dále pak Richard Farda (23), František Ševčík (22), Josef Černý (23) a Zdeněk Špaček (13).

Josef Černý se raduje z druhé branky v síti Sovětů v prvním utkání MS

Mistrovství světa hraje šest celků dvoukolově. Naši borcí hrají bez problémů. Poráží Kanad 6:1, USA 8:3 a nevyzpytatelné Finy 7:4. Pak nás poráží Švédové (spíše však jejich brankář Leif "Honken" Holmquist) 0:2. A čeká nás celek SSSR. Heslo zápasu? Ve Stockholmu za Prahu! Chybí zraněný Jiřík. Hrajeme přesilovku, ale hráči s nápisem CCCP (jak pravil legendární komentátor a novinář Luděk Brábník) se brání dobře. Ve 33.minutě zalehne Ragulin puk a dostává dvě minuty. Hrajeme přesilovku 5x3. Trenéři posílají do pole přesilovkovou formaci Suchý, Golonka - Nedomanský, Jarda Holík, Jiří Holík. Našplápnutého Suchého "zmerčí" Golonka a urostlý bek z Vysočiny překonává na podruhé Zingera. Ve 47.minutě ujede tandem Černý-Golonka, ale oproti všem zvyklostem Josef Černý nenahrává, ale střílí - 2:0.

Do odvet jdeme opět proti Kanadě (3:2), Finsku (4:2), USA (6:2) a čeká nás opět sborná.. Tentokrát chybí hrdina Jiří Suchý, Jaroslav Jiřík nastupuje s rukou v sádře. Vlado Dzurilla v kabině hlásí dopředu: "Dejte jim čtyřku, já to vychytám."Skóre otevírá Jiří Holík, Venca Nedomanský druhý. Sborná srovnává, ale Josef Horešovský nás posouvá opět do vedení a Jarda Holík přidá čtvrtý. Dzurilla plní slib a vychytá to. Podruhé během týdne porážíme soupeře, který nám tak zatápěl nejen na ledě, ale hlavně doma v uniformách a rudým bičem.

Poslední zápas je zápasem smůly. Opět nás vychytal Holmquist. Prohráváme 0:1, na skóre vítězí v šampionátu SSSR, my se stejným počtem bodů jsme až třetí.

Nezapomenutelný šampionát: bojovný tým, hecíři Golonka a Jarda Holík, Jiřík hrající jednou rukou (druhou zdobí sádrový krunýř), přelepené hvězdičky nad lvíčkem ve znaku na dresech Jardy Holíka, Jana "Gusty" Havla a Jardy Jiříka...

Sestava ZKL Brno:Vladimír Nadrchal, Jaromír Přecechtěl - Rudolf Potsch (C), Jaromír Meixner, Oldřich Machač, Břetislav Kocourek, Lubomír Hrstka - Jaroslav Jiřík, Richard Farda, František Ševčík, Josef Černý, Zdeněk Špaček, Rudolf Scheuer, Zdeněk Kepák, Ivo Winkler, Milan Kokš, Josef Barta, Ivan Stehlík, Zdeněk Mráz, Zdeněk Pirochta.
Trenér: František Vaněk.

Sestava ČSSR na MS 69:Vladimír Dzurilla, Miroslav Lacký - Jan Suchý, Josef Horešovský, Oldřich Machač, František Pospíšil, Vladimír Bednář - František Ševčík, Jozef Golonka, Jaroslav Jiřík, Jiří Holík, Jaroslav Holík, Václav Nedomanský, Richard Farda, Josef Černý, Jan Klapáč, Jan Havel, Josef Augusta.
Trenéři: Jaroslav Pitner a Vladimír Kostka.

Klubko šťastných po druhé výhře nad SSSR.