Tato sezóna byla ve znamení dalších změn v pravidlech. Od léta 1969 se smělo bodyčekovat po celém hřišti, od 1.1.1970 nastala povinnost u všech hráčů nosit helmu. Dalším charakteristickým rysem byl velký příliv mladých hráčů. Ligy byla oslabena odchodem dvou výrazných osobností reprezentace. Jozef Golonka ze Slovanu Bratislava zamířil do Německého Riesserse a Jaroslav Jiřík jako první náš hráč do NHL, konkrétně do St.Louis Blues. Zámoří má zájem i o Jana Havla, Josefa Horešovského a Jozefa Golonku. První dva ale nenaplňují věkovou hranici 30 let, při které by je naše vedení bylo ochotno pustit, Golonkovi znemožní zámořské angažmá zranění a nakonec míří do Německa. Dalším oslabením reprezentace je vyřazení Jaroslava Holíka.

Vítězem ligy se stala Dukla Jihlava, která před sezónou opět "vojensky" posílila. Do zadních řad narukoval obránce Sparty Josef Horešovský. Dukla nejlépe zvládla soutěž, ale dlouho ji na paty dýchala Kometa a Slovan Bratislava. Překvapení bylo páté místo nováčka Škody Plzeň, naopak po šesti letech sestoupil TJ Gottwaldov. Zásluhu na výborném místě Plzně má trenér Augustin Bubník. Nejlepším ligovým střelcem se stal Josef Černý z Komety ( 31 branek ).

Kometa skončila tentokráte třetí. Před ní se dostal Slovan jen díky lepšímu skóre. Zázračné bylo poslední utkání Komety. Se čtvrtým Kladnem doma prohrává 3.4 po dvou třetinách. Ale nový kapitán mužstva Josef Černý zavelí k útoku a čtyřmi brankami obrací stav utkání na konečných 8:5. Oproti minulým letům nastal také velký posun v hráčském kádru. Z mužstva odešli již zmiňovaný Jaroslav Jiřík ( St. Louis ), dále pak Rudolf Potsch ( Düsseldorf ), Zdeněk Špaček, Zdeněk Pirochta, Rudolf Scheuer, Josef Barta a na vojnu Zdeněk Mráz. Novými tvářemi byli Josef Sršeň, Jiří Janák, Milan Bartoň a Ctirad Fiala. Kapitánskou pásku po Potschovi převzal Josef Černý.

Mistrovství světa se mělo hrát v Kanadě. Kanadýři zbrojí a vyžádají si účast profesionálů. Ovšem sovětská sportovní funkcionáři nelení a rozjedou svou bitvu za "očistění hokeje od profesionalismu." Jejich satelity mají svůj názor samozřejmě nadiktovaný z Kremlu. A Finsko se Švédskem nedělá nic. Chybí postoj MOV. Nakonec Kanada dostane ultimátum. Buď bez profesionálů a nebo vůbec. Kanada odmítá a tím se vyřazuje z turnaje MS na dlouhých sedm let.

Šampionát je opět ve Švédsku. Diváci vypískají předsedu IIHF Johna Ahearne a zahrnou halu skandováním Go Kanada Go. Našim se šampionát vůbec nepodaří. Přenechají soupeřům devět bodů. Sice se jim po skončení na krku houpají bronzové medaile, ale to je asi vše, co stojí za řeč.


1969 - Kometa tour po severní Evropě

V roce 1969 se Kometa, jako každý rok, připravovala na novou sezónu. Součástí přípravných zápasů byl i atraktivní zájezd do Švédska a Finska. Ten se uskutečnil v období od 11. do 22.září. Díky němu měla Kometa odložený zápas prvního kola nového ročníku ligy.
Kometa ve Švédku sehrála (podle dostupných zpráv) pět zápasů, jeden přidala ve Finsku. A rozhodně to nebyli slabší soupeři. I nyní jsou zapsány v podvědomí naší hokejové veřejnosti. V jednom novinovém výstřižku z té doby (září 1969), jsem nalezl toto zhodnocení.

Trenér František Vaněk byl přes dvě porážky s výkonem mužstva spokojen, neboť ten se stále lepšil. Je třeba zdůraznit, že ZKL měly nejtěžší soupeře z našich celků, které v přibližně stejné době ve Švédsku hrály.
V brance se střídali Nadrchal s Přecechtělem, obrany hrály v obvyklém složení. Vesměs svůj průměr, nikdo nezářil, ale nikdo nehrál hůř, než je zvykem. Zajímali nás výkony mladého Fialy. Je to hráč nebitý silou a energií. Ale má ji až příliš, a tak se často dopouští faulů a je vylučován.
Vzhledem k tomu, že Ingstav nechce pro ZKL uvolnit mladého Bartoně, bylo potřeba přikročit ke změnám ve složení řad. K Fardovi a Černému byl přiřazen Kepák.Tento útoky byl nejlepší. Několikrát se zdálo, že zejména Farda končil zápasy dost vyčerpán, ale v závěru byl v obvyklé formě.je ovšem otázkou, zda vytvořením jedné silné řady se příliš neoslabí další.
Druhá formace Ševčík, Kokš a Sršeň. Ševčík hrál stejně jako v lize, Kokš rovněž, tedy oba rovněž. A Sršeň? Dal hodně gólů. Střílí z "druholigových" pozic. To není v Kometě obvyklé. Ale má při tom hodně štěstí. Hráči říkají, že by dal gól i ze šatny. Je otázkou, zda se mu stejně povede v lize.
III.řada? Hraje ve složení Stehlík, Winkler, Janák. Winkler si vede uprostřed překvapivě zdatně, oba hrají také. Ale pravou formu ukáží až boje o body. Což platí i o všech ostatních.

Nejvíce nás zajímalo posouzení, zda by s podobnými výkonem jaké mužstvo předvádělo ve Švédsku a ve Finsku, mohlo šlapat na paty Dukle Jihlava, stejně jako v minulých letech. Odpověď nebyla jednoznačná, ale prý - spíš ne. "Je nás málo. V útoku ani jeden náhradník." To je jistě raritou v lize. V tomto směru by měl výbor už dnes zpytovat svědomí.

Přehled výsledků:
IK Västeraas – ZKL Brno 4:4 (1:3, 3:1, 0:0) Branky Komety: Sršeň - 3, Farda.
Brynas Gävle – ZKL Brno 10:6 (4:2, 3:2, 3:2) Branky Komety: Černý - 3, Ševčík, Stehlík a Sršeň.
Leksand IF – ZKL Brno 4:6 (0:4, 0:1, 4:1) Branky Komety: Ševčík a Machač po 2, Sršeň a Winkler.
IK Västeraas – ZKL Brno 2:3 (1:1, 1:2, 0:0) Branky Komety: Kocourek - 2, Farda.
Brynas Gävle – ZKL Brno 6:4 (3:2, 0:0, 3:2) Branky Komety: Farda - 2, Sršeň, Meixner.
IFK Helsinky – ZKL Brno 1:5 (0:2, 1:0, 0:3) Branky Komety: Černý - 2, Farda, Sršeň, Kocourek.
Sestava Komety:
Vladimír Nadrchal, Jaromír Přecechtěl - Oldřich Machač, Lubomír Hrstka, Jaromír Meixner, Břetislav Kocoure, Ctirad Fiala, jedno utkání si zahrál František Mašláň - Zdeněk Kepák, Richard Farda, Josef Černý - František Ševčík, Milan Kokš, Josef Sršeň - Ivan Stehlík, Ivo Winkler, Jiří Janák - Milan Bartoň. Trenér František Vaněk.
ZKL ve Švédsku
Leksand - ZKL: zády Nadrchal, na kolenou Fiala, vše jistí Meixner
ZKL ve Švédsku
ZKL ve Švédsku
Brynäs - ZKL: Inge Hammarström v plné rychlosti překonává Nadrchala, ale ten zázračně vyráží
ZKL ve Švédsku
trénink ZKL: trenér Vaněk uděluje poslední pokyny.
ZKL ve Švédsku
Brynäs - ZKL: překonaný Přecechtěl. S číslem 12 Tord Lundström.
ZKL ve Švédsku
Västeraas - ZKL: zleva: Kokš (9), Meixner (4), v podřepu Curt Lundmark (budoucí trenér Švédského nároďáku), Öhrlund (5), za ním Kocourek, na lopatkách Přecechtěl.
ZKL ve Švédsku
ZKL ve Švédsku
ZKL ve Švédsku
Brynäs - ZKL:HEJ HOPP - takto komentovali tuto situaci švédské noviny. Za Přecechtělem končí nejprve puk, po něm střelec Tord Lundström.
ZKL ve Švédsku
Před autobusem pözují trenér Vaněk, Henry Jansson (zástupce Gävle), Ševčík, Farda, Černý a Machač.