Již pošesté se utkalo deset mužstev čtyřkolově. Ovšem ke zkvalitnění soutěže došlo takřka k revoluční změně. Poprvé se u nás hrálo finále systémem play-off- A to první čtyři celky. Kometa vyhrála základní část s náskokem jediného bodu nad Duklou Jihlava. Vítězství Komety bylo překvapivé zvláště proto, že po první čtvrtině soutěže byla na posledním místě.

Kometa se dočkala také kontumace. Na domácím utkání proti Dukle Jihlava vhodil některý z diváků na led monočlánek a zranil brankáře Jiřího Crhu. Utkání bylo ukončeno a kontumováno ve prospěch Dukly 0:5. V play-off se hrálo semifinále na čtyři vítězná utkání, narazili na sebe celky ZKL Brno - SONP Kladno 4:3, Dukla Jihlava - Slovan Bratislava 4:1. Rozlosování bylo překvapivé, neboť se střetli celky na prvním a třetím místě, druhou dvojici tvořili druhý a čtvrtý. Dalším velmi zvláštním pravidlem bylo to, že se nejprve hrály první dva zápasy na půdě hůře postaveného mužstva. Finále se hrálo na tři vítězství : Dukla Jihlava - ZKL Brno 3:0. Nejlepším ligovým střelcem se stal Václav Nedomanský ze Slovanu Bratislava (37 branek).

Josef Černý odchází při utkání s Litvínovem k ošetření zásahu kotoučem.
Kometa změnila oproti loňské sezóně kádr. Na brankářském postě odešel z pozice dvojky Jaromír Přecechtěl, z útoku odešli Jiří Janák a Milan Bartoň. Novými tvářemi se stali brankář Jan Jurka, z vojny v Jihlavě se vrátil Zdeněk Mráz, z NHL Jaroslav Jiřík a nováčky byli Karel Nekola a Svatopluk Číhal. Staronové tváře se objevili na trenérském postě. Jako hlavní kouč se po čtyřech letech vrátil Vladimír Bouzek, asistoval mu jeho bývalý svěřenec Bronislav Danda. Nejlepším střelcem Komety se stal Richard Farda (27 branek), následovali Jaroslav Jiřík (26 branek), Josef Černý (17 branek), Zdeněk Mráz (14 branek) a Josef Sršeň (13 branek).

Mistrovství světa se hraje ve Švýcarském Bernu. A začne šokem. Slabí Američané, které jsme v přípravě porazili, nám uštědří lekci 1:5. Podléháme rovněž Švédům 5:6 a v půlce druhého utkání proti SRN je stav 1:1! Naštěstí se naši střelci probudili a nastříleli soupeři dalších osm branek. Třetí zápas hrajeme s úřadujícími mistry světa -* Sbornou. Remíza 3:3a skvělý výkon našich jsou středem titulků novin. A porážíme Finy 5:0 a šampionát se stěhuje do Ženevy.

V novém místě porážíme USA 5:1, Švédy 3:1, SRN 4:0 a opět nás čeká SSSR. Po dvou třetinách je stav utkání 2:2. Naši spustí uragán, Holeček čaruje a my porážíme sbornou 5:2. Závěrečným bonbónkem je porážka Finů 4:2. Nebýt úvodního zaškobrtnutí, mohli jsme mít zlato. S takovou máme "jen" titul mistra Evropy. Po deseti letech, opět ve Švýcarsku. Vznikl zde základ týmu, který v 70.letech vyhrál třikrát titul mistra.

Sestava ZKL Brno v sezóně 1970-71:Vladimír Nadrchal, Jan Jurka -Jaromír Meixner, Oldřich Machač, Břetislav Kocourek, Lubomír Hrstka, Ctirad Fiala - Josef Černý (C), Richard Farda, František Ševčík, Jaroslav Jiřík, Zdeněk Kepák, Josef Sršeň, Zdeněk Mráz, Milan Kokš, Ivo Winkler, Ivan Stehlík, Karel Nekola, Svatopluk Číhal.
Trenéři: Vladimír Bouzek a Bronislav Danda .

Pohled na střídačku. Zleva: Janák, Jiřík, Kocourek, Hrstka, Pazourek, vpravo prof.Bouzek.