Náš hokej slaví svátek. Po sérii století se utkají kanadští profesionálové i s naším mužstvem.

Naposledy se v lize utkalo 10 účastníků. Hrálo se čtyřkolově, první čtyři mužstva pak play-off. Trochu překvapivě se stala štikou soutěže Tesla Pardubice, která vyhrála základní část a také play-off. Na druhé straně Sparta Praha ustupovala z čela tabulky a málem hrála o záchranu v 1.lize. SONP Kladno 10x remizovalo, poslední Motor České Budějovice dokázal připravit o body všechny celky a protože hrál kvalifikaci a liga se rozšiřovala, zachránil si ligovou soutěž. Spolu s ním postoupili VŽKG Ostrava a VTJ Chomutov.
ZKL Brno už viditelně ztrácela pozice z čela tabulky. Po základní části obsadila Kometa páté místo a nepostoupila do play-off. Navíc na domácím ledě ztratila 12 bodů. Přesto Kometa zčeřila poklidné předsezónní vody, když usilovala o přestup bratrů Holíkových z Dukly Jihlava! Oba hráči již souhlasili, bohužel jejich závazek byl nejen hokejový, ale hlavně armádní, takže z přestupu sešlo. Jak by asi vypadala Kometa před 20 lety a nyní, kdyby k přestupu došlo?

Jean Paris právě vstřelil vyrovnávací branku za Holečkova záda. ČSSR - výběr NHL 3:3

Kádr Komety doznal změny na postu kapitána. Po té, co se Josef Černý vzdal reprezentace, se stal kapitánem Komety Oldřich Machač. Mužstvo opustili Josef Sršeň, Milan Stehlík, Jaroslav Medlík a Pavel Málek, nováčky v dresu Komety byli navrátilec z vojny Jiří Janák, Libor Havlíček, Pavel Pazourek a Jaromír Pořízek. Nejlepším střelcem mužstva se stal Josef Černý (18 branek), dále následovali Jiří Janák (17), Richard Farda (16), Jaroslav Jiřík (13) a Karel Nekola (12).

Ovšem událostí sezóny se stalo střetnutí naší reprezentace s výběrem kanadských profesionálů. České publikum mohlo na vlastní oči spatřit veličiny hrající NHL. Začátek střetnutí prohráváme 0:2, ale brankami Bohuslava Šťastného, Martince a Kochty se dostáváme do vedení- Čtyři vteřiny před koncem srovnává Jean Paris stav utkání na 3:3 při power-play Kanady. Do střetnutí nastoupili mužstva v sestavách:
ČSSR: Nadrchal - Machač, Pospíšil, Kužela, Bednář, Bubla, Horešovský - Klapáč (Hlinka), Jar.Holík, Ji.Holík - Kochta, Nedomanský, Paleček - Martinec, Farda, B.Šťastný.
NHL STARS: Dryden - Park, Tallon, Savard, Arvey, Selling, Glennie - Cournoyer, Mikita, F.Mahovlich - Cashman, Esposito, Parise - Goldsworthy, Dionne, P.Mahovlich - D.Hull, Clarke, Redmond..

Náš národní tým na MS nijak nezazáří. Trenérská dvojice Pitner, Kostka končí, jejich poslední medaile mají hodnotu bronzu- Na MS v Moskvě nás zbaví možnosti obhajoby porážka od švédska a také dvě prohry s domácím týmem. Ještě jednou kdyby. Kdyby netrvala blokáda Kanady, bůh ví, jak by dopadlo i mistrovství světa.

Sestava ZKL Brno v sezóně 1972-73: Vladimír Nadrchal, Jan Jurka - Lubomír Hrstka, Oldřich Machač (C), Jaromír Meixner, Břetislav Kocourek, Ctirad Fiala, Pavel Pazourek - Josef Černý, Richard Farda, Jaroslav Jiřík, František Ševčík, Libor Havlíček, Karel Nekola, Svatopluk Číhal, Jiří Janák, Milan Kokš, Jaromír Pořízek.
Trenéři: Vladimír Bouzek a Bronislav Danda.

Libor Havlíček (č.14) se letos představil v Kometě poprvé, trenér Vladimír Bouzek naposled.