Blýskání na lepší časy? Zastavení pádu? I takové hlasy se objevovaly po loňské sezóně, která skončila čtvrtým místem. Důvody k optimismu by se také našly. Ale realita byla poněkud odlišná. Z týmu odešel po roce trenér Augustin Bubník, který přebírá po Pavlu Wohlovi reprezentaci juniorů, na jeho místo se vrací František Vaněk, naposledy trenér švýcarského HC Sierre. Po roce se opět vrací trenér s vazbou na minulost klubu – na RH Brno. Kádr Komety dále opouštějí dlouholetá opora zadních řad Břetislav Kocourek, útočník Jiří Janák (ona Ingstav Brno), na vojnu rukuje Rostislav Čada (Dukla Jihlava). V průběhu sezóny odchází Vladimír Nadrchal do Prostějova a završuje tak proces předání nástupnictví ve prospěch Vlada Dzurilly. Aktivní kariéru ukončuje před sezónou Jaroslav Jiřík, ale nakonec se ještě v patnácti zápasech v modrobílém dresu objevuje. Toto ovšem nejsou jediné odchody.

TJ Zetor Brno 1974-1975

V Brně se chystá přestupová bomba. Ze Slovanu Bratislava do Komety míří Václav Nedomanský. Do hokejové ročenky je připravena fotografie, ale nakonec se v ní nikdy neobjeví. Se svým budoucím spoluhráčem a dlouholetým kamarádem Richardem Fardou emigrují. Přes Švýcarsko se dostávají do Kanady a začínají hrát ve WHA za Toronto Toros. Více úspěchů dosáhl za mořem Nedomanský, který po zániku WHA v roce 1979 nastupoval i v NHL za Detroit, New York Rangers a St.Louis Blues, Farda po několika letech přesídluje do Švýcarska. Kometa tak přichází o dva velmi platné hráče. Jak by její výsledky vypadaly, kdyby tato dvojice pokračovala v ČSSR, těžko odhadovat.

V kolonce příchodů (krom Nedomanského) figurují junior Petr Ševela, který kryje záda Dzurillovi, z hostování v Ingstavu navrátivší se Vladimír Vašíček, z Opavy přestupuje Luděk Vojáček, z Dukly Jihlava "B" se vrací František Tulec, z Dukly Trenčín Zdeněk Chocholatý ml., z Příbrami Zdeněk Kilián a z juniorů Petr Buchta, Miloš Jelínek a Luboš Kšica. Žádný velký přestup, vesměs mladí hráči, kromě Vojáčka všichni odchovanci Komety vracející se z vojenské služby nebo hostování.

V brance vládne Vlado Dzurilla, chybí pouze ve čtyřech zápasech. Obranu vede reprezentant a kapitán Oldřich Machač, ani jeden zápas nevynechávají Pavel Pazourek a Ota Železný, v útoku řádí Zdeněk Mráz, střelcem mužstva se stává s 21 brankami Karel Nekola, na předních místech kanadského bodování je i nestor Josef Černý, roste také výkonnost mladého Libora Havlíčka, z mladých hráčů na sebe nejvíce upozorňuje Zdeněk Chocholatý.

Před startem ligy zažívá český hokej druhý svátek. V létě roku 1974 k nám přijíždí výběr druhé profesionální zámořské ligy - WHA. Pod taktovkou Billa Harrise a pod hlavičkou Team Canada International 74 se střetli osmkrát se Sbornou a 8.října přijíždí do Československa. Díky trefám Bubly, Hlinky a Haase vyhráváme 3:1, na výhře má podíl hlavně litvínovská dvojice společně s plzeňským Ebermannem. Našim divákům se představili například Frank Mahovlich, spoluhráč Nedomanského a Fardy z Toronta Toros, a Gordie Howe se svým synem Markem Howem.

Liga samotná je velmi vyrovnaná. Dokonce i sestupující Gottwaldov remizuje dvakrát s Jihlavou, poráží Litvínov, Slovan i Spartu. Sparta Praha zase pro změnu suverénně vyhraje první čtvrtinu, uzavře ji vítězstvím nad Kometou, v zápětí dostane kládu v Košicích 3:9 a nakonec jen tak tak uhájí šesté místo. Na ligovém trůně střídá Duklu Jihlava SONP Kladno. Ligu vyhrává s osmibodovým náskokem před Pardubicemi a jedenáctibodovým před Jihlavou. Střeleckým králem se stává jejich hráč Milan Nový se 44 trefami. Kladenská Poldovka disponovala v této sezóně velmi silným a vyrovnaným kádrem. V brance vládne dvojice Miroslav Krása, Miroslav Termer, v poli najdeme Františka Kaberleho, Františka Pospíšila, Otakara Vejvodu, Eduarda Nováka, Milana Nového, Václava Sýkoru či Lubomíra Bauera.

Liga začíná pro Kometu studenou sprchou. Na Kladně prohrává 5:0. A v dalším kole v Ostravě 4:2 a po dvou zápasech je v tabulce poslední se skórem 2:9. V dalších třech zápasech si připíše šestibodový zisk, ale prohra v Košicích, remíza s Jihlavou a hlavně debakl 10:4 v Bratislavě ji ponechávají na devátém místě. Doma sice poráží beznadějně poslední Gottwaldov, ale v Litvínově prohrává nešťastně 1:0, první čtvrtinu končí porážkou doma od Sparty 1:5, což znamená pád na desáté místo.

Situace se nelepší. Za Lužánkami dává Kometě kartáč Kladno (3:7), svěřenci trenéra Vaňka prohrávají i v Plzni, doma nevyhrávají, ale jen remizují s Ostravou a Budějovicemi, výhra přichází až v Košicích a s ní i zlom, v posledních pěti zápasech Kometa vydoluje 8 bodů, což ji katapultuje na sedmou pozici.

Následují tři porážky, dvě výhry a tak dále a tak dále, objevují se i remízy, zkrátka polojasno, oblačno a po třetí čtvrtině je Kometa šestá a jenom ji může mrzet zpackaný úvod soutěže.

Poslední část ligy se hraje v únoru, ale po čtyřech kolech přichází dvouměsíční (!!) přetržka způsobená mistrovstvím světa a liga pokračuje až 25.dubna (předcházející kolo se hraje 21.února), konec ligy je naplánován na 16.květen. Dlouhá přestávka Kometě moc neprospěla – ze sedmi kol vybojoval jen 5 bodíků. Ze sedmého místa klesá na konečnou osmou pozici. Liga se stejně dohrává z povinnosti, o sestupujícím je více méně dávno rozhodnuto (Gottwaldov), o mistrovi je také rozhodnuto (Kladno).

V brance Zetoru, nastupoval Vlado Dzurilla, obrany hrály ve složení Machač, Hrstka, Fiala, Pazourek, Tulec, Železný, při zranění Hrstky nastupoval Vašíček, útoky měly podobu Černý, Havlíček, Kunc - Číhal, Mráz, Nekola - Pořízek, Titz (Vojáček), Chocholatý.

Perličky z ligy

  • Kanadské bodování ligy vyhrál Ivan Hlinka z Litvínova.
  • Sestupující Gottwaldov jako jediný mančaft nevsítil 100 branek (95).
  • Kometa na Kladno nebude vzpomínat v dobrém (0:5. 3:7, 1:6, 1:2).
  • Králem remíz byla Dukla Jihlava (9)
  • Nejvyšší vítězství si připsala Kometa proti Litvínovu a Vítkovicím (7:3).
  • Nejvíce naloženo dostala od Slovanu Bratislava (4:10)