Po osmém místě v roce 1984 přišlo o rok později místo deváté, leč pouze a jen díky vyrovnávací brance Roberta Krona v zápase s Košicemi. Kometa se vyhnula kvalifikaci o nejvyšší soutěž, ale přesto bylo všem jasné, že musejí přijít změny, aby se situace neopakovala. Bohužel, změny se týkaly pouze trenérské lavičky a to ještě ne přesně podle původních představ. Trenér František Vaněk po třech letech skončil a odešel do švýcarského Sierre. Nástupce hledal výbor Zetoru mimo brněnské vody, nejžhavějšími kandidáty byli tehdy osmatřicetiletý Petr Vrabec z Plzně a o deset let starší Jaroslav Walter, naposledy trenér Slovanu Bratislava. Ten se štace v Kometě dočkal až o deset let později. Ani námluvy s Petrem Vrabcem, který byl hlavním kandidátem, nedopadly podle představ funkcionářů. Na lavičce tedy pokračuje Rudolf Potsch, ten si přeje mít za asistenty své bývalé spoluhráče Jaroslava Jiříka, který již Kometu trénoval (naposledy se s ním výbor rozloučil v únoru 1982) a Josefa Černého (ten na trenérskou štaci v Kometě čeká, zatím trénuje brněnský Ingstav). Výbor Zetoru mu však dává k ruce bývalého obránce Lubomíra Hrstku.

Příprava začala 22. dubna, končila 15.června, mužstvo Komety trénovalo dokonce na ledě krasohaly, kde v té době ještě nebyly nainstalované mantinely, a v podstatě se jednalo jen o bruslení. Po dovolené se hráči sešli 9.července a po 14 dnech vyjeli na led stadionu za Lužánkami. Začátkem srpna čekal Zetor zájezd do SSSR na pozvání Dynama Moskva, se stejným celkem se pak střetl i v odvetách na domácí půdě.

Zetor Brno před startem

I přes vztyčený varovný prst z loňské sezóny nedošlo v hráčském kádru k žádnému zemětřesení. Tým byl spíše doplněn mladšími hráči než posílen, tak jako před dvěma lety. Na vojnu zamířil Emil Ludikovský a do Zetoru se již nevrátil. Po jejím skončení nastupoval v dresu Třince. Z nových tváří se trenérům představil akorát Tomáš Sršeň z Olomouce, ze Slavie Praha, kde měl vyřízen studijní transfer, vypomohl Luděk Stehlík, z Ingstavu se vrátili junioři Martin Hrstka a Pavel Nohel, z vlastní juniorky pak dostali šanci Petr Žváček a František Ševčík. Z vojny se pak vrátil Rudolf Valla, ale ten si nakonec nepřipsal ani jednu čárku v kolonce zápasů za Zetor. Během sezóny pak přišel obránce Radovan Bártek za Ingstavu, za něj vypomáhal druhému brněnskému celku v rámci střídavých startů zkušený Milan Florian, epizodku v podobě jednoho zápasu zaznamenal brankář juniorky Dalibor Mátl. Velký zájem projevoval Slovan Bratislava o získání Karla Langa‚ nebylo to poprvé ani naposled, co „belasí“ kroužili kolem brněnské svatyně, naštěstí pro všechny příznivce Komety i pro Kometu samotnou Karel v Brně zůstal.

Ligová soutěž přinesla letos jednu téměř revoluční změnu. Základní část (I.etapa)se hrála dvoukolově každý s každým. Po té byla mužstva rozdělena podle postavení v tabulce na sudá a lichá. V další etapě se střetla mužstva na sudých místech s těmi na lichých místech dvoukolově a to formou dvojzápasů doma – venku. Následovalo play-off první osmičky, resp. Skupina o záchranu poslední čtveřice. Skupina o záchranu měla zajímavý systém: mužstvům se smazaly dosavadní získané body, týmy získaly před startem bodové bonusy za umístění v základní části. Deváté místo 3 body, desáté 2 body, jedenácté 1 bod a dvanáctý celek nastupoval do play-out bez bodu. Dlužno říci, že tento systém nakonec udržel Kometu v nejvyšší soutěži, ale nepředbíhejme.

Robert Kron a Karel Lang

Ligu zahájila Kometa na domácím ledě s úřadujícím mistrem z Jihlavy. Jedinou branku viděli diváci ve druhé třetině, bohužel do sítě Karla Langa. Přišel druhý zápas a po něm mírný šok. Kometa během 120 minut nevstřelila soupeři jedinou branku!! Z Košic odjela s porážkou 0:4. Ve třetím kole hostila na domácím ledě Gottwaldov, který byl s Kometou jedním ze čtyř celků, který v novém ročníku ještě nebodoval (dalšími byla Dukla Trenčín a Poldi Kladno). Štěstěna se přiklonila k domácím a Zetor vydřel výhru 4:3, premiérovou branku v nejvyšší soutěži vstřelil Martin Hrstka. Ovšem hned další zápas v Bratislavě razantně utlumil optimistické prognózy o zvratu ve vývoji sezóny – prohra 0:4 byla třetím utkáním v sezóně, ve kterém Kometa nevstřelila ani jednu branku!! Přitom kromě zraněných Šebely a Kučírka a juniora Nohela nastoupili do zápasu již všichni hráči, v Bratislavě se poprvé představil mladý Radovan Bártek. Kometu čekaly dva zápasy na domácí půdě: s vedoucí Spartou, která zatím neztratila ani bod, a s Českými Budějovicemi, které ochutnaly naposled vítězství v 1.kole. Sparta trošku překvapivě v Brně zaváhala a prohrála 4:2. I v druhém utkání Kometa dokázala vstřelit 4 branky, které jí ale nebyly nic platné – Budějovičtí ostrostřelci v čele s matadory Lálou a Caldrem jich nasázeli osm. A když v dalším zápase prohrála Kometa v Pardubicích 9:4, bylo jasné, že se musí něco stát. To něco bylo odvolání trenéra Potsche. Ten vytvořil nelichotivý rekord, který byl později několikrát překonán – byl nejrychleji odvolaným trenérem v soutěži. Zároveň byl ale od roku 1966 prvním trenérem v Brně, který na střídačce vydržel více než tři sezóny. Nutno přidat poznámku, že svůj odchod rozhodně nenesl lehce, nepřímo ovlivnil výbor a asistenta Hrstku, se kterým spolupracovat nechtěl, s cílené a dlouho plánované akce, dovolával se koncepční práce s mladým mužstvem….

Ovšem co dál? Zetor Brno podal na svaz žádost výjimku, aby tým vedl společně s Hrstkou, který si teprve dodělával první trenérskou třídu, metodik Miloslav Havlát, který ovšem také neměl patřičnou licenci. Svaz žádost zamítl a tak Brno muselo hledat trenéra. Vedením byl zatím pověřen Lubomír Hrstka. Efekt trenérské změny se však nedostavil. Kometa prohrála s Litvínovem doma 0:4 a v Trenčíně s Duklou 4:2. Až v desátém kole uspěl doma ve střetnutí s odvěkým rivalem z Kladna (4:3), ale poslední zápas první poloviny základní části prohráli hráči Zetoru v Plzni těsně 2:1.
Bilance 1.poloviny 1.etapy: 3 vítězství, 0 remíz, 8 proher, skóre 23:44 = 6 bodů – 11.místo.

Zetor Brno - Poldi Kladno

Druhou polovinu I.etapy zahájila Kometa na ledě třetí Jihlavy. Ani ve druhém vzájemném měření sil nedokázala vojákům vstřelit branku a odvezla si prohru 3:0. V dalším kole čekaly Kometu vedoucí Košice a také nový trenér – Vladimír Dzurilla. Překvapivá výhra 4:2 naznačila obrat ve vývoji soutěže, ale bohužel jen naznačila. To už v kádru nebyl vyřazený Jaromír Korotvička, kterého vyhodil trenér Hrstka, ale nový kouč Dzurilla zpětně postup svého kolegy schválil. Podle statistik se však Korotvička na ligovém ledě Komety ještě objevil. V dalším kole si brankář Komety připsal první shot-out této sezóny na ledě Gottwaldova (Kometa vyhrála 4:0), v dalším domácím měření sil remizovala Kometa se Slovanem Bratislava 2:2 (Slovan urval bod v poslední třetině) a najednou tu byla série pěti bodů ve třech zápasech. Pak ale přišlo příliš tvrdé vystřízlivění ve formě debaklu na Spartě. Prohra 9:3 se zrodila až ve třetí třetině, kdy mužstvo totálně selhalo. Do 45.minuty držel Zetor výsledek 1:3 a měl ještě dost času na vyrovnání zápasu. Sparta ale za pomoci špatné obrany Komety dokázala během patnácti minut vstřelit šest branek. Stín tohoto zápasu na Kometu plně dolehl, prohrála v Českých Budějovicích, vysoko (2:6) doma s Pardubicemi, v Litvínově přišel další divoký výsledek (4:9) a až v pátém zápase vybojovala Kometa aspoň bod za domácí remízu s Trenčínem (2:2). To už Kometě patřila poslední příčka v ligové tabulce a dávno bylo jasné, že Kometa bude svádět těžký boj o udržení v lize. Šanci vybojovat lepší postavení před druhou etapou promarnila Kometa na Kladně prohrou 4:2, domácí porážka od Plzně (1:5) jen potvrdila její poslední místo po první etapě soutěže. V posledním kole se také urodil nejpřekvapivější výsledek – desátý Gottwaldov si vyšlápl na suveréna základní části z Košic a zvítězil 12:0.
Bilance 2.poloviny 1.etapy: 2 vítězství, 2 remízy, 7 proher, skóre 25:45 = 6 bodů – 12.místo.
Bilance po 1.etapě: 5 vítězství, 2 remízy, 15 proher, skóre 48:89 = 12 bodů – 12.místo.

Kometu tedy čekala bitva s mužstvy, které skončili na lichých místech tabulky. Postupně vyzve ve dvojzápasech Košice, Kladno, Gottwaldov, Trenčín, Plzeň a Jihlavu. Po 1.etapě skončili na čele ligového pelotonu trošku překvapivě Košice, dvoubodový odstup si držely Pardubice s Jihlavou, dno tabulky patřilo Kometě s čtyřbodovou ztrátou na Kladno a sedmibodovým mankem na osmou příčku znamenající účast play-off, kterou okupovala pražská Sparta. Kromě Kladna a Komety byly ohrožení účastí v play-out nejvíce Gottwaldov a Slovan Bratislava.

Začít boj o záchranu s vedoucím celkem není výhoda. Dvojzápas s Košicemi vyzněl jasně pro Košice. Kometu pak čekalo Kladno a bitva de facto o osm bodů. Bohužel Poldovka nabrala síly a také z tohoto dvojzápasu odešla Kometa bez bodového zisku. Se dvanácti získanými body na posledním místě ztrácela Kometa na předposlední Slovan Bratislava 7 bodů, ztráta 14 bodů na osmý celek znamenala konec marným nadějím na play-off. V dalším dvojzápase Kometa nezabrala ani proti Gottwaldovu bojujícímu o play-off. První body v druhé etapě si připsala až proti Trenčínu za domácí vítězství a remízu v Trenčíně. Přišla měření sil z Plzní a ta Kometu dokonale zostudila (3:8 v Brně a 2:7 na domácím ledě). Závěrečné měření sil s Jihlavou bylo již přípravou pro oba celky, dlužno říci, že Kometa vyválčila na Vysočině bod a doma prohrála o jedinou branku. Získaných 16 bodů ve 34 zápasech bylo obrovskou ostudou a obrovským zklamáním.
Bilance 2.etapy: 1 vítězství, 2 remízy, 9 proher, skóre 28:52 = 4 bodů – 12.místo.
Bilance po základní části: 6 vítězství, 4 remízy, 24 proher, skóre 76:141 = 16 bodů – 12.místo.

Základní část byla poměrně hodně vyrovnaná, kromě posledního místa a první trojice se mužstva prakticky pořád střídala, bodový odstup mezi čtvrtými Pardubicemi a devátými Budějovicemi byl pouhopouhé čtyři body. Play-off slibovalo napínavou podívanou, boje o udržení zase jednoznačnou záležitost, ale…

Prvně play-off
Čtvrtfinále nepřineslo žádné překvapení. Košice si poradili s osmou Spartou ve čtyřech zápasech, Litvínov a Jihlava s Plzní (resp.Gottwaldovem) dokonce ve třech, jen Tesla Pardubice potřebovala na postup do semifinále zápasů s Trenčínem pět. Podle tabulky se pak vyřazené celky střetli přímo o 5. resp.7.místo, takže pořadí vypadalo následovně: 5. Gottwaldov, 6. Trenčín, 7. Plzeň a 8. Sparta.
Obě semifinálová utkání přinesla vyrovnané bitvy, jak Košice, tak Jihlava udolaly svoje soupeře v pěti bitvách. Poražení semifinalisté se pak utkali ve třech střetnutích, které přisoudilo bronzové medaile Pardubicím. Na Litvínov, který byl po základní části druhý, zbyly brambory…Pěti zápasové finále lídra základní části s obhájcem titulu přineslo krásný hokejový zážitek a po šesti letech titul mistra pro slovenský celek.
Národní celek, který tvořila kostra obou finalistů, však na MS v Moskvě doslova vyhořel. Co vedlo ke krachu reprezentace? Únava? Nedostatečná rehabilitace? Přetrénovanost? Ztráta motivace? Složení mužstva? Odpovědi nejsou jednoduché a ani my je zde nebudeme rozebírat. Podíváme se raději na boje o udržení v nejvyšší soutěži.

Zetor Brno - Poldi Kladno

Po základní části ztrácela Kometa na předposlední Slovan Bratislava 4 body, na desáté Kladno dokonce 14 bodů. Před startem play-out však byly všechny body smazané a mužstva začínala záchrannou misi od nuly. Tedy ne úplně. Jak jste se dočetli v úvodu, podle postavení v tabulce dostala bonusové body do základu. Deváté místo 3 body, desáté 2 body, jedenácté 1 bod a dvanáctý celek nastupoval do play-out bez bodu. Kladnu a Budějovicím byl tedy obrovský náskok k ničemu, mužstva dělila bodové rozestupy. Tajné kuloárové informace hovořili o tajné dohodě tří zúčastněných proti poslednímu celku, o plánovaných domluvených výsledcích, ale hned v prvním kole se zrodilo překvapení. Kometa porazila Budějovice 3:1 a rázem byla před Kladnem. Pak ale Kometa zaváhala v Bratislavě a Kladno si poradilo s Budějovicemi a rázem to vypadalo zase jinak. A po třetím kole šly veškeré prognózy úplně stranou – dvě mužstva měla 5 bodů, dvě 4 body. Žádný suverén, žádný outsider. V prvních reprízách si celky prohodily role, kromě utkání 6.kola Zetor Brno – Poldi Kladno. Bojovný výkon a excelentní druhá třetina znamenala drtivé vítězství Komety 1:7 a její posun na desátou příčku. A když v dalším kole Kladno podlehlo Budějovicím a Kometa převálcovala Budějovice doma 9:4, dostalo se Brno dokonce na deváté místo se čtyřbodovým náskokem na poslední Poldovku! Něco takového si jistě parta kolem kapitána Václava Sýkory nepředstavovala. V dalším měření sil urvalo Kladno bod Budějovicím a Kometa podlehla Slovanu vysoko 6:1 a tabulka se opět srovnala, šanci na sestup či výhru skupiny měl každý. Trošku jasno přineslo deváté kolo play-out, ve kterém Kometa zvítězila doma nad Kladnem 5:3 a Bratislava nedala šanci Budějovicím (7:3). Slovanu se najednou dýchalo o hodně volněji, protože k záchraně mu stačil bod z posledního vzájemného měření sil s Kladnem. A ten mohl získat už v 10.kole. Budějovice potřebovali po 9.kole alespoň 2x zvítězit, Kometě stačila jedna výhra k ligové jistotě. Na tu si ovšem musela počkat. V 10.kole Slovan sice nevyhrál nad Kladnem, ani nezískal bod k dobru, ale protože Brno podlehlo Budějovicím, mohlo se v Bratislavě slavit. Dvě kola před koncem Kladno ztrácelo tři body na Brno a Budějovice, potřebovalo tedy vyhrát v obou zápasech a doufat v neúspěch obou celků v měření sil se Slovanem. Bohužel jeho marné naděje skončili hned po následujícím utkání. Suverénně hrající Budějovice rozdrtili Kladno 8:2 a poslaly ho do 1.NHL. Kometa si v klidu pohlídala výhru nad Slovanem a bylo rozhodnuto. Poslední kolo a prohra Komety s Kladnem už nezměnila fakt, že Kometa bude i v další sezóně prvoligová a Kladno po roce míří do 1.NHL.

Šťastný konec pro Kometu byl jen díky zápasům ve skupině o udržení. Čistě hypoteticky: kdyby se play-out hrálo systémem stejným, jako v sezóně 2009-2010, Kometa by se ziskem 30 bodů skončila poslední se čtyřbodovou ztrátou na Slovan Bratislava a Kladno by v klidu a v pohodě se ziskem 39 bodů skončilo desáté. Leč toto je jen teorie. Kometa měla před sezónou velké cíle, výsledkem mělo být play-off. Předsezónní kroky vedení tomu však nenapovídali vůbec. Ani v realizačním týmu, ani v pohybu v hráčském kádru.

Pojďme na led. Jistotou v brance byl opět Karel Lang. Nenastoupil jen k šesti zápasům, ve kterých dostal příležitost František Jelínek, sedmkrát se brankáři v zápase protočili. Jeden start si v dresu Komety připsal junior Dalibor Mátl. Karel Lang potřeboval upravit vadu na výstroji a na pár minut musel opustit brankoviště.
Devět obránců zasáhlo do ligových bojů, z toho junior Petr Žváček nastoupil jen v jednom měření sil. Jediná nová tvář Radovan Bártek, který měl původně zamířit z Ingstavu do Plzně, se poprvé objevil na ledě během třetí třetiny utkání 4.kola. Největší odpovědnost ležela na bedrech pětice Oslizlo, Železný, Figala, Radvan a Murín, zhruba porci poloviny zápasů si rozdělili Florian, Bártek a Moučka. Pět branek vstřelili Milan Figala a Radek Radvan, nejlepším nahrávačem byl Lubomír Oslizlo (10), který byl i nejlepším obráncem v kanadském bodování (14) a zároveň zlým mužem Komety (70 trestných minut).
Útok postrádal téměř celou sezónu zraněného Františka Šebelu a Zdeňka Balabána, půl sezóny strávil na marodce Petr Kučírek, z kádru byl vyřazen Jaromír Korotvička. Takže kromě první lajny se rozpadly všechny útočné formace z loňska. Kanadské bodování vyhrál obrozený střelec Jiří Otoupalík (22+7-29), jeho dvorním nahrávačem byl centr Alexandr Prát (19 nahrávek), vysoko v týmovém bodování se umístili ještě hráči Leoš Zajíc a Jiří Rech. Na Roberta Krona padla krize druhé sezóny a také enormní tlak. Lídrem týmu bojujícímu o záchranu nemůže být osmnáctiletý mladíček, na takovou roli ještě není v tomto věku nikdo připravený. Premiéru si v dresu Komety odbyl junior Pavel Nohel. Bolístkou Komety byla opět střelecká muška, nejlepší střelec Jiří Otoupalík vstřelili 22 branek, druhým v pořadí byl Leoš Zajíc se 13 brankami, nikdo jiný se nedostal přes 10 vstřelených gólů. Kometa praktikovala hru na tři formace, úzký kádr a dlouhodobá zranění nedovolily odzkoušet čtyři pětky více než v pár zápasech
Nejčastěji vypadalo složení formací následovně:
Lang - Oslizlo, Železný, Figala, Radvan, Moučka (Bártek), Murín, Florian, – Otoupalík, Prát, Nekola – Hubáček, Trešl, Sršeň – Zajíc, Kron, Rech – Hrstka.

Perličky z ligy

  • při zachování bodů po základní části by tabulka skupiny o udržení vypadala takto: 9.Č.Budějovice 44 bodů, 10.Kladno 39 bodů, 11.Slovan Bratislava 34 bodů, 12.Zetor Brno 30 bodů.
  • liga se letos rozloučila s reprezentační jedničkou Jiřím Králíkem. Gottwaldovu navíc odešli jeho náhradníci Pešat a Svačina na vojnu, takže brankářský post byl doplněn Jiřím Svobodou z Plzně a mladým Pavlem Kněžickým ze Sokolova.
  • brankářské změny se nevyhnuly i jiným celkům. Litvínov po odchodu dlouholeté jedničky Miroslava Kapouna stáhl z hostování ze Slovanu Jana Hrabáka, Slovan po neúspěšné snaze získat Karla Langa vsadil na Ivana Beňa (záda mu kryl Kečkeš z Pardubic)
  • ve finálové sérii rozhodovali v posledních dvou zápasech samostatné nájezdy. Čtvrtý zápas přinesly vyrovnání série Jihlavě, v pátém se z nich a z mistrovského titulu radovalo mužstvo kolem Igora Liby.
  • Jihlava si samostatných nájezdů užila i v semifinále s Litvínovem. Rovněž zde byla jednou úspěšná a jednou neúspěšná.
  • Liga přišla také o Petra Klímu, který emigroval do USA a také o Františka Výborného, dlouholetého hráče Dukly Jihlava. Ten zamířil do Mladé Boleslavi.
  • Jiří Otoupalík byl nejlepším střelcem Komety, ale plnou polovinu branek (11) vstřelil až ve skupině o udržení.
  • Kladno inkasovalo v základní části branek, což činilo více jak tři branky na zápas. Kometa inkasovala méně o plných 16 branek
  • Kometa vstřelila v základní části jen 48 branek, což činí průměr 1,4 vstřelené branky za zápas!! V šesti zápasech základní části Kometa nedokázala překonat soupeřova brankáře, ve čtyřech se trefila do soupeřovy klece alespoň jednou.

Zajímavé výsledky Komety:

  • Zetor Brno – Dukla Jihlava 0:1
  • Zetor Brno – Sparta Praha 4:2
  • Zetor Brno – Motor České Budějovice 4:8
  • Tesla Pardubice – Zetor Brno 9:4
  • Sparta Praha – Zetor Brno 9:3
  • CHZ Litvínov – Zetor Brno 9:4
  • Zetor Brno – Škoda Plzeň 3:8
  • Zetor Brno – Motor České Budějovice 9:4