Rekapitulaci sezóny připravujeme.




Karel Franěk: červnový rozhovor (1989)

"Brno je v současné době na tom tak, že každý z hráčů, který bude mít možnost jít jinam, nebude dlouho váhat, zabalí kufry a půjde,", řekl v rozhovoru pro týdeník Stadión trenér Augustin Bubník, krátce po sestupu Zetoru z 1.ligy v roce 1988. Že se tak v sezóně 1988-1989 zatím nestalo a že Kometa opět do ligy postoupila, bylo v nemalé míře i zásluhou trenéra Karla Fraňka, který se Zdeňkem Kepákem zasedl na horkou trenérskou lavičku po Bubníkovi, Hrstkovi a Jiříkovi. A tak postupem ukolébané Brno stojí na prahu své 35.prvoligové sezóny (psáno v létě 1989).


V létě 1989 nečekaně opustil Karel Franěk Kometu a zamířil za trenérským angažmá do Německa. Přesto stihl na konci června 1989 poskytnout pro ročenku TJ Zetor Brno rozhovor.

Jaké jsou vyhlídky Zetoru v nové hokejové sezóně?
Příští prvoligové sezóna bude pro Zetor, ale i ostatní oddíly těžká. Každého čeká 44 kol, pak zápasy o co nejlepší umístění, ale i o udržení. Liga se bude hrát 3x týdně a to už něco vezme něco fyzických a psychických sil. Mužstvo Zetoru se v podstatě i nadále buduje, a to za plného soutěžního cyklu.
Na druhé straně si myslím, že celek, který prokázal zejména v závěrečné prolínací soutěži potřebné herní a morální kvality, může letos dosáhnout úspěchu. Jestli si mužstvo udrží pracovitost a zodpovědný přístup, takto bude dobrý základ, na kterém se dá dále budovat.

Po úspěšné sezóně mohou hráči sklouznout k sebeuspokojení a tím i ke špatným herním výkonům. Jak tomu lze čelit?
Je to pravda, stává se to, ale myslím si, že to nebude případ Komety. Při pohledu zpět na loňskou sezónu musíme uznat, že úspěšný byl až závěr - prolínací soutěž. Ale již v průběhu sezóny mohli hráči dostatečně poznat, že cesta k úspěchu není jednoduchá a že musí být podložena tvrdou prací.
Fakt je, že o úspěchu se nedá hovořit ve vztahu k 1.lize. Splnili jsme jenom svoji povinnost, o pocitu sebeuspokojení se nedá hovořit. Úkolem trenérů bude dát mužstvo dohromady, tak aby čelilo neúspěchům, které zákonitě přijdou.

Lze srovnat letošní a loňskou přípravu na sezónu?
Pro přípravu na novou sezónu jsme zvolili loňský, osvědčený model, ale využili jsme o měsíc delší období na přípravu. To proto, že loni se začalo o měsíc později v důsledku nevyřešených oddílových vztahů. Letos se bezezbytku využil čas pro trénink i pro regeneraci. Zvýšila se náročnost přípravy, její intenzita a objem.

Karel Franěk
Karel Franěk

Jak jsou hráči připraveni na sezónu a co od nich můžeme očekávat?
Věřím, že po fyzické stránce budou připraveni velmi dobře, lépe než loni. Po letní přípravě se v předzávodním období věnovalo mužstvo prohlubování herních návyků, které jsme se snažili se Zdeňkem Kepákem mužstvu dát. Na přípravě jsme pracovali s cílem, aby hráči měli dost sil na způsob hry, který jsme loni vyžadovali a který by měl být nadále vyžadován.

S čím jste nebyl spokojen a jak si přestavujete spolupráci trojúhelníku hráči - trenéři - výbor?
Tak, že trojúhelník musí být rovnostranný. To pro obraznost, ale mám na mysli, že všechny tři složky mají nejen práva, ale i povinnosti. A to se týká zejména funkcionářů, kteří si musí uvědomit, že oni, i když funkcionáři dobrovolní, vedou profesionální pracovníky: hráče, trenéry, realizační tým. Jejich úloha je ve vytváření podmínek a zajišťování širšího zázemí pro oddíl i spoluvytváření optimálního klimatu uvnitř oddílu.
Při svém nástupu v Brně (léto 1988) jsem byl doslova šokován, jaká tu byla představa pro pojmy regenerace a rehabilitace. Snad existovala jenom masáž. Chybí prostory pro tuto činnost. Nejde donekonečna zvyšovat tréninkové dávky.
Ovšem nejen v tomto ohledu se v oddíle více slibovalo, než plnilo. To zanechává stopy v myšlení hráčů, ve vztahu hráčů k oddílu a hráč se stává apatickým.

Jak je to v současnosti s odměňováním hráčů?
Hráči mají uzavřeny řádné statutární smlouvy. Budou honorováni za práci, kterou dělají. A jestli ji budou dělat dobře, tak se to projeví jako doplatek odměn za zvýšenou návštěvnost.
Přivítal jsem skutečnost, že tím dochází k narovnání vztahů mezi hráči a mateřským podnikem. Myslím si, že člověk má být placen za to, co dělá, čemu se věnuje a nejen za to, kde je zařazen.
Hráči jsou rozděleni do tří kategorií podle výkonnosti, věku, délky působení v lize a v oddílu. V našem případě je rozpětí od 2.000 do 5.300 Kč měsíčně.

Co přejete Zetoru do příští sezóny?
Aby se práce vydařila i letos. Nadšení po návratu do 1.ligy bohužel v některých složkách odpadlo. Je zapotřebí navázat na hru a výkony, které mužstvo předvádělo v prolínací soutěži. Zkušenosti ze začátku loňské sezóny jsou natolik varující, že by se již neměly opakovat.

Vaše trenérská filozofie
Nechci, aby si někdo myslel, že jsem jenom demokratický trenér. Hráči poznali, že umím být i velice tvrdým Cením více spolupráci než bezduchý dril. Chci, aby mi hráči říkali pravdu, totéž činím já vůči nim. Jestli něco v životě nesnáším, pak je to neupřímnost, pomluvy a řešení věcí za zády ostatních..