Hokejová RH by nevznikla, kdy 19.1.1947 nebyl v Brně otevřen třetí zimní stadion v ČSR. Na svou dobu byl mimořádný – disponoval největší lední plochou ve střední Evropě (díky dvěma kluzištím. Brno se také snažilo dotáhnout Prahu, která v té době kralovala hokeji, bylo zde přehršel vynikajících hráčů. A v pražských týmech pro ně pomalu nebylo místo. Díky velkému úsilí funkcionářů přišli do Brna Hurych, Bertl, Fišer, Kysela, Čermák, Biedermann, Prchal, Žák, Žurek, K.Modrý, dále z nejsilnějších moravských celků Bouzek, Polák, Vidlák, Krul, Ošmera, Bábek, Kubes, Marek, později přišli z Prahy ještě Štemprok a Pergl. Z nejbližšího okolí pak přišli do Brna Bartoň a Anton. Všichni tito se rozprchli do dvou brněnských celků, Židenic a Králova Pole. Konfrontace se zahraničními celky nebo v rámci turnajů obstarával výběr z těchto celků bod hlavičkou tým Brno. Tento výběr byl vlastně předobrazem Rudé hvězdy. O vniku RH Brno (té hokejové) najdete v sekci historie, takže dále budeme pokračovat jen ve stručnosti.

Začátek roku 1953 vnesl do struktury naší tělesné výchovy řadu pronikavých změn. Ucítilo je i Brno. Na samém počátku roku bylo přijato rozhodnutí, že TJ Rudá hvězda budou existovat nejen v Praze, ale i v Bratislavě i v Brně. Současně padlo i další rozhodnutí: Obě vzniklé RH budou pěstovat především fotbal a hokej.Bratislava i Brno toužily tehdy po kopané. Brno z důvodů samozřejmých: Zbrojovka ne a ne se dostat do 1.ligy, druhý nejsilnější celek GZ Královo Pole zůstávalo také bez šancí být prvoligovým celkem, stejně tak i MEZ Židenice. A přece tu byli ještě docela mladí pamětníci slávy SK Židenice. Navíc nebylo tajemstvím, že po Brně je plno dobrých fotbalistů, jen je dát do kupy v jednom týmu.
Věci kolem RH Brno se ujal Josef Laštovica. Prošel fotbalové Brno křížem krážem. Už na jaře byla pohromadě fotbalová jedenáctka. První zápasy odehrála v sestavě: Palán – Kohlík, Sláma, Navrátil – Machovský, Šón – Procházka, Zamastil, Bubník, Hajský a Danda. Šlo většinou o hráče, kteří vyrostli v Brně, nebo v něm byli už dost trvale usazeni. Samozřejmě, že se našly výjimky – Zamastil, Danda, Hajský. Tato fotbalové jedenáctka měla pozoruhodnou vlastnost: takřka každý její hráč se vyznal v hokeji.
Nakonec probíhala jednání mezi Prahou a Brnem, zda do 1.ligy bude zařazena ČH Bratislava nebo RH Brno. Nakonec bylo rozhodnuto – 1.liga fotbalu se bude hrát v Bratislavě, hokejová v Brně. Hráči RH Brno byli spokojení. Proč? Řada Brňanů hrála v roce 1953 v národním týmu (Richter, Bubník, Danda, Bartoň, Vidlák, Sedlá ka Pantůček). Tři z nich měli k sobě velmi blízko. Bubník, Bartoň a Danda už před rokem 1953 hovořili mezi sebou o tom, jaké by to bylo, kdyby se třeba jen z reprezentantů dalo v Brně dohromady silné mužstvo. Místo o záchranu by Brno hrálo o špici. Na jaře 1953 se velmi angažoval Slavomír Bartoň, sám ještě hráč ATK Praha, pomáhal Rudé hvězdě na svět, přesvědčoval hráče, aby se dali do kupy. A na podzim byla postavena kostra týmu. Před ligovým startem se rýsovala tato sestava: Bubník, Danda, Bartoň, Zamastil, Sláma, Trávníček, Olejník, Chocholatý, Machovský. Později přibyli Liška, Sventek, Kolouch, Prošek, Návrat, Kopsa.
V době vzniku byla hokejová RH Brno až na druhé koleji. Nejpřesvědčivější důkaz je patrný v tom, že pro fotbalovou RH byl angažován zkušený kouč Josef Eremiáš od samých počátků, hokejisté hráli de facto bez trenéra. Sice ve funkci kouče do zápasů vedl tým Václav Řezáč, skutečnými trenéry však byl triumvirát Bubník, Danda, Bartoň.

Již ve svém prvním roce bojovala Kometa o titul, který nakonec díky lepšímu poměru branek získala Sparta Praha, hrající pod hlavičkou Spartak Praha Sokolovo. V padesátých letech se díky režimu nenosily tradiční názvy klubů, protože"tato pojmenování příliš připomínala kapitalistické a buržoazní celky, které nemají nic společného se socialistickou morálkou.."... Politika a komunističtí mocipáni zasahovali prostě do všeho. A tak fotbaloví fanoušci žasli, že místo derby Sparta-Slavia se hrálo utkání Spartak Sokolovo - Dynamo Praha.

Ale zpátky k hokeji a k sezóně 1953-54. V tomto roce vznikl na příkaz ministerstva vnitra tým, ve kterém se spojilo to nejlepší z dosavadních brněnských klubů Židenic a Králova Pole. A navíc bylo posíleno borci z celé ligy, kteří obdrželi povolávací rozkaz k formální službě u ozbrojených složek ministerstva vnitra.

Dne 29.10.1953 pak sehrála RH Brno první oficiální zápas. Za soupeře mu byl celek Švermy Jinonice , býv. 1.ČLTK, pozdější Motorlet. A zvítězila 4:2 RH Brno nastoupila v sestavě: Kolouch, Trávníček - Olejník, Sláma, Chocholatý, Sventek, Zamastil - Bubník, Danda, Liška, Návrat, Bartoň, Prošek.
O necelý měsíc později (v neděli 15. 11. 1953) v Karlových Varech toto mužstvo: Trávníček – Olejník, Sláma, Zamastil, Chocholatý – Machovský, Danda, Bubník – Bartoň, Liška a k nim nastupoval Zamastil Po osmi minutách Kometa vedla 4:0 a nakonec zvítězila 6:1 (4:1, 1:0, 1:0). Do listiny střelců se zapsali Bubník (3), Danda (2) a Bartoň (1). Doma se Kometa představila poprvé proti Plzni (14:2 - Bubník, Bartoň, Danda se podělili o 12 branek).

O utkání informovala Lidová demokracie. Ve čtvrtek 26.11.1953 přinesla na tento zápas krátkou upoutávku.

Před prvním mistrovským utkání Rudé hvězdy v BrněV pátek 27. listopadu na Zimním stadionu v Brně se brněnskému sportovnímu obecenstvu poprvé představí nově utvořené hokejové mužstvo Rudé hvězdy, kdy se utká o body v přeboru republiky v hokeji se Spartakem Plzeň. Po nečekaném vítězství Rudé hvězdy v Karlových Varech nad Dynamem v poměru 6:1 lze očekávat pěkný boj, poněvadž RH chce dokázat, že patří mezi nejlepší hokejové celky v republice.
Začátek zápasu je v 19:30. V přestávce zápasu pravděpodobně vystoupí akademická mistryně v krasobruslení Dáša Lerchová, členka Rudé hvězdy.

O dva dny později, tj. v sobotu 28.11.1953 informoval deník Lidová demokracie o utkání takto.

První mistrovské utkání Rudé hvězdy v Brně Rudá hvězda Brno – Spartak Plzeň SZ 14:3 ( 3:1, 2:0, 9:2 ) V pátek (27.11.1953) bylo na Stadioně v Brně sehráno další utkání hokejového přeboru republiky, jež shlédlo asi 8 500 diváků. Hosté se v prvních dvou třetinách představili jako snaživý a houževnatý celek, avšak v závěru zápasu vyčerpáni odpadli a přenechali pole působnosti zcela svému soupeři, který nakonec zvítězil jak chtěl. Z vítězného mužstva zahráli dobře Kolouch v brance a z úročníků representanti Danda, Vlast. Bubník a Bartoň, který však ve své řadě neměl vhodného partnera. U Plzeňských se líbil jen Trhlík v brance a Vinš v útoku. Branky Rudé hvězdy dali Vlast.Bubník a Bartoň po 4, Danda, Prošek a Zamastil po 2. Za hosty stříleli Radič, Vinš a Táflík. O přestávce vystoupila v několika ukázkových volných jízdách akademická mistryně světa Dáša Lerchová, která za svůj výkon sklidila zasloužený potlesk.

Tento tým vzbudil doslova a do písmene senzaci – ve svém prvním ligovém ročníku skončil na druhém místě jen díky rozdílu ve skóre. Následovala řádka 11 titulů mistra ve 12 letech. Ale to už je trošku jiná kapitola, která se čte sice krásně, ale o vzniku už není.

Hokejová i fotbalová RH Brno to neměla ve svých začátcích lehké. Zbrojováci i královopolští jí vyčítali, že jim pobrala nejlepší hráče, napětí bylo cítit i v hledišti. Zlom nastal v roce 1955 po zisku prvního mistrovského titulu. RH dostala familiérní přezdívku Kometa, která se dostal postupkem let až do současného názvu klubu

Jak už bylo řečeno, titul získala Sparta. Hrací systém byl poměrně složitý, 18 mužstev bylo rozděleno do třech skupin, kde se celky utkaly dvoukolově každý s každým, od finále postoupily první dva z každé skupiny. Finále se hrálo turnajovým způsobem jednokolově v Praze a v Brně.

Kometa měla ve skupině celky Baník Vítkovice, Tatru Smíchov, Dynamo Karlovy Vary, Spartak Plzeň a Dynamo Pardubice. Nejlepším střelcem ligy se stal Vladimír "Vovka" Zábrodský ze Sparty ( pardon ze Spartaku Sokolovo) se 30 brankami, v Kometě (RH Brno) obsadila první příčku trojice Vlastimil Bubník ( 24 branek ), Bronislav Danda ( 22 branek ) a Slavomír Bartoň ( 13 branek ).

Sestava RH Brno:Jiří Kolouch, Zdeněk Trávníček - Bohuslav Sláma, Ladislav Olejník, Stanislav Sventek, Zdeněk Chocholatý - Vlastimil Bubník, Slavomír Bartoň, Bronislav Danda, Zdeněk Návrat, Bohumil Prošek, Jiří Zamastil, Čeněk Liška, Zdeněk Kopsa, René Machovský, v závěru ročníku přišel František Vaněk. Mužstvo vedli Vlastimil Bubník a Bronislav Danda, koučem byl pan Václav Řezáč.
Prvním kapitánem Komety byl Jiří Zamastil.