Po dvanácti letech přivítá Československo celky bojující o titiul mistra světa. Hracích měst je nezvykle mnoho. Praha a Kladno uvidí finálové zápasy. Vyřazovací skupiny se utkají v Brně, Bratislavě a Ostravě, slabší celky se střetly v Plzni, Kolíně a Mladé Boleslavy. Ale nejprve o lize.


Ještě před zahájením ligy je rozhodnuto, že vedením reprezentačního týmu bude pověřen trenér mistrovského mužstva, které bude zároveň tvořit základ reprezentace. Ale proti všem přdpokadům není trenérem reprezentace Eduard Farda z Komety, ale Vlastimil Sýkora, jehož Kladno, překvapivě zvítězilo. Do vedení se sce dostala Sparta, ale od 14.kola se dostalo na čelo Kladno a toto místo už nepustilo. Kometa se musela spokojit se třetím místem. Ostudnou porážku 1:9 na Kladně se připravilo o šanci změnit pořadí.

Do reprezentace je povoláno nakonec pět hráčů Komety: Vladimír Nadrchal, Rudolf Potsch, Jan Kasper, František Vaněk a Josef Černý. Ve finálové sklupině porazíme nejprve Švédy 4:1, Finy 8:2, se SSSR prohrajeme po velké bitvě 3:4 a s USA 2:4. V posledním utkání porazí náš celek při power-play brankou Miroslava Vlacha Kanadu 5:3 a získá bronzové medaile.

Pro brněnské celky byl tento ročník ligy nešťastný. Z ligy definitivně sestoupilSpartak Královo Pole a favorizovaná Kometa obsadila druhé místo. Nejlepším střelcem Komety byl stejně jako v loňském roce Václav Pantůček s 15 brankami, králem ligových střelců byl Vladimír Zábrodský (23 branek). Svůj první ročník v dresu Komety odehrál Josef Černý. Dalšími nováčky jsou Karel Ševčík, Karel Skopal a Milan Richter, Kometu opouští Bohumil Prošek a odchází do Kladna.


Hokejisté RH Brno na průkopnické cestě

Dlouho jsem listoval objemnou knihou jejíž záhlaví zní: "Celoroční plán sportovní a morální přípravy hokejistů RH Brno 1958-1959".. Pod záhlavím jsou uvedeny celkové cíle oddílu. Pro 1.mužstvo je cíl formulován takto:"Hrát v čs.hokeji přední úlohu, umístit se na prvním místě v přeboru ČSR. Jako čtyřnásobný přeborník propagovat a praktikovat účelný a tvrdý způsob hry. Závěrečná slova jsou závažná: praktikovat účelný a tvrdý způsob hry. Na těchto základních slovech je vybudován celoroční tréninkový plán. Je účelný a tvrdý. Tvrdší než byl kterýkoli tréninkový plán, uskutečněný kdy v minulosti čs.hokeje.

Posilovalo se i s vesly

Bodovací tabulky a forma
Dolistoval jsem na stránku, na které je seznam hráčů 1.mužstva. Čtu: Nadrchal dosáhne 5583 bodů při první prověrce. Co je to za body?, ptám se a trenér Eduard Farda odpovídá:"Nadrchal musí uběhnout pětkrát po sobě 100 m. za 12,8 vteřin. Má předepsán rovněž limit ve skoku dalekém (650 cm), v kouli, dále musí udělat 40 kliků bez odpočinku, zaběhnout 2x200 a 2x400 m, dvacetkrát po sobě vzepřít 40 kg těžkou činku, provést 20 vzporů na hrazdě s přednosem. Každý výkon je obodován. A součet bodů - to je ta norma. Pantůček má například první normu určenou 5326 body, Bartoň 5495 body."

Cesta k normě
Tréninková cesta ke splnění normy začala 1.května. Hráči prošli cvičením základní gymnastiky, vystřídali všechna nářadí, absolvovali terénní běhy, boxovali, veslovali, trénovali lehkoatletické soutěže. Trénink byl den ode dne tužší, ale také pestřejší. Lehkoatletickou dráhu střídali hokejisté s osmiveslicemi, boxerské rukavice s tělocvičným nářadím. 15.července (!!) jim končí 1.část přípravného období. Na ní ihned naváže 2.část. Sestává se ze14denní lesní brigády na Šumavě(!!). 1.září budou již hokejisté RH na hodonínském ledě. Z počátku budou trénovat jen ob den. V druhé polovici září již každodenně. Dne 2.října nastoupí k turnaji SČSP (bude se hrát v Praze, Ostravě a Bratislavě), kterého se zúčastní všechny ligové celky. A 20.října začnou ligové boje.

Vl.Nadrchal při práci

Kolik vyděláš, tolik sníš
Již mnoho bylo napsáno o tom, jak kanadští hokejisté zvyšují svou fyzickou formu prací v lese. Bohužel tyto poznatky byly u nás dosud opomíjeny. Trenér Farda se však nebál zařadit tento způsob tréninku do plánu a proto také celé mužstvo RH Brno odjelo na třítýdenní dřevorubeckou brigádu do Modravy u Sušic. A nejlépe, když nám o tom poví něco sám trenérEduard Farda"Na brigádě budeme všichni pracovat jako lesní dělníci. Máme své pracovní plány a výkonové normy, na jejichž plnění je závislý náš výdělek, ze kterého si musíme hradit celý pobyt! Ovšem na plnění norem je také přímo závislý úspěch celé přípravy. Aby byla fyzická průprava v plné harmonii s potřebami hokeje, mají hráči své plány hokejového tréninku, kterému se budou věnovat po zaměstnání. A to tak, že jeden den budou trénovat brankáři, druhý den ostatní hráči. Bude tedy střídavě den tréninku a den odpočinku."

Denní program šumavských dřevorubců
Budíček o šesté, rozcvička, pak více než dva kilometry pochodu na pracoviště. Úkol: nejméně splnit denní normu. A ta rozhodně není malá. Celá výprava je rozdělena do tří čet po šesti a norma je zpracovat nejméně 12 kubíků dřeva. To znamená pokácené stromy očistit, zbavit kůry a větví. Jestli i to není někomu jasné, pak na každou četu připadá denně zpracovat 10-12 statných stromů, přibližně kolem 20 metrů vysokých, širokých v průměru 60 cm, takže je jeden člověk ani neobejme. V 16.hodiny přišel oběd, po něm krátký odpočinek, večer 120 minut hokejového tréninku.

Lesní estráda
Co jsem se dozvěděli od brněnských Kanaďanů? Že Kasper v bílé čepici přijede domů s novým jménem - Prášek. Že plátěný širák Pantůčka má všem připomínat otce Christiana MS v Oslu. Že jsou mezi hráči i holičské talenty (nejlépe dotvrzuje doslova oškubaný Nadrchal). Čety mezi sebou soutěží, výsledky i cenu pro vítěze se však nepodařilo zjistit.

Nástup na kácení stromů
Veslařská osma, na čele L.Olejník a S.Bartoň
Zasloužený oběd (R.Potsch, F.Vaněk, J.Kasper)

Je mnoho dojmů najednou a těžké hodnotit, když výsledek se ukáže teprve za několik měsíců. Každopádně však tento průkopnický a odvážný čin hokejistů RH Brno je hodný následování.