Další změna v herním systému nejvyšší soutěže. Dvanáct mužstev se utkalo čtyřkolově každý s každým, atraktivní play-off bylo zrušeno až do sezóny 1985-86.Definitivně ligové utkání řídila trojice rozhodčích.

Přesvědčivě zvítězila Dukla Jihlava, která ve druhé polovině 22 kol ztratila pouze pět bodů. Naopak výkonnostní propad zaznamenal Slovan Bratislava, který od roku 1960 nechyběl v první čtveřici. Ligu definitivně opustil VTŽ Chomutov.

Tvář v masce patří nové brankářské jedničce Komety. Vlado Dzurilla #25

Kometa nastoupila posílena o Vlada Dzurillu v brance, který odchytal 38 utkání a převzal post prvního brankáře po bývalém reprezentačním kolegovi Vladimíru Nadrchalovi. Snaha získat Václava Nedomanského bohužel nevyšla. Dalšími novými tvářemi byli navrátilec z vojny Zdeněk Mráz, dále Vladimír Kunc, Rostislav Čada, Ota Železný, Jiří Černošek. Kometu naopak opustili Jaromír Meixner, Jaroslav Jiřík, František Ševčík, Milan Kokš a Jan Jurka. Nejlepšími střelcem Komety byli Josef Černý a Zdeněk Mráz (23 branek), dále Richard Farda (20), Karel Nekola (15) a Svatopluk Číhal (14).

Přestupové vody zčeřil ještě jeden brankářský přestup - Jiří Holeček odchází z Dukly Košice do Sparty Praha.

Reprezentaci vede nová trenérská dvojice Karel Gut a Jan Starší. Oba se potkávali v národním mužstvu, jeden čas dokonce nastupovali společně ve Spartě. Při prvním zápase získávají jeden primát - poprvé prohráváme s celkem NDR 2:3. Před MS hrajeme přípravu s celkem SSSR a první zápas vyhráváme 7:5! Druhý prohrajme 3:4 a hurá na mistrovství. Zde porážíme Polsko 8:0, Švédsko 3:2, NDR 8:0 a po nádherném výkonu i SSSR 7:2! Pak ale přichází studená sprcha od Finů 2:5. Helsinkami obchází efedrin - nejprve je kontumováno utkání Polsko - Švédsko ve prospěch Poláků, pak i náš souboj s Finy a najednou jsme v tabulce první bez ztráty bodu. Porážíme Poláky podruhé (12:3), NDR (9:2), ale pak jedem z kopce. Švédsko 0:3, SSSR 1:3, Finsko 4:5 Z nadějí na zlato je jen stříbro.

Sestava ZKL Brno v sezóně 1973-74: Vladimír Dzurilla, Vladimír Nadrchal - Oldřich Machač (C), Lubomír Hrstka, Břetislav Kocourek, Ctirad Fiala, Ota Železný, Pavel Pazourek, Jiří Černošek - Josef Černý, Richard Farda, Karel Nekola, Zdeněk Mráz, Jiří Janák, Svatopluk Číhal, Vladimír Kunc, Libor Havlíček, Rostislav Čada, Jaromír Pořízek.
Trenér: Augustin Bubník.