Do nové sezóny vstupovala Kometa poprvé s trenérskou dvojicí, tzn. Se dvěma trenéry se stejnými pravomocemi. Ústeckému Jiřímu Vrbovi nebyla prodloužena smlouva a po dovolené přivítal hráče tandem František Vaněk a Rudolf Potsch. U Potsche se jednalo o premiéru na střídačce Zetoru (za sebou má poměrně úspěšné působení v Trenčíně a v Ingstavu), Vaněk se do Brna vrací po 7 letech.
Loňské přelívání hráčů z Ingstavu do Zetoru a naopak se nekoná. Závratný přiliv posil také ne. Z Brna do Žiliny odchází dlouholetý útočník Zdeněk Mráz a Miloš Jelínek, na vojnu rukuje Radek Radvan, do Ingstavu se vracejí Zdeněk Hartman, Petr Smetana, pestrou kariéru v nejvyšší soutěži ukončila brankářská dvojka Miroslav Termer, v kabině nenajdeme dvojici Petr Sedlák, který bude hostovat v nižších soutěžích a do Komety se už nevrátí, a Bohumil Růžička. Těsně před startem ligy překvapivě odchází nejlepší bek v přípravných zápasech Pavel Pazourek, aniž by si připsal jediný ligový start v tomto ročníku.

TJ Zetor Brno 1982-1983
Do Komety se naopak z vojny vrací Vladimír Jokl a brankář František Jelínek, z hostování v Ingstavu František Šebela, z Budějovic se vrací do rodného města Petr Hubáček. Ze Sparty přestoupil do Brna bývalý reprezentační obránce Jan Zajíček, z Ingstavu Ladislav Trešl, dalšími novými tvářemi byli junioři Jaroslav Murgaš z Banské Bystrice, Zdeněk Berger z Opavy, z vlastní líhně pak Emil Ludikovský a Jaroslav Ševčík. V přípravě se mihnul mladý brankář Jaroslav Prokop. Ve srovnání s loňskou sezónou kádr spíše oslabil – za zkušené Mráze a Jelínka Šebela a Hubáček, místo Pazourka Zajíček v obraně, zbytek tvoří mladí hráči.

Karel Lang

Stejný problém jako Kometa řeší ovšem celá liga. Na Kladně nemohou počítat s ostrostřelcem Milanem Novým, pilířem obrany Františkem Kaberlem, do Sparty míří Otakar Vejvoda, tu naopak opouští Eduard Novák, Budějovice Jaroslav Pouzar a Miroslav Dvořák. Hned tři ze jmenovaných (Nový, Pouzar a Dvořák) získávají po Ivanu Hlinkovi a Jiřím Bublovi legální souhlas s odchodem do zámořské NHL. Liga naproti tomu objevuje nové hvězdičky. V Pardubicích si odbude křest Dominik Hašek.

V brance Komety dojde k unikátu, který je málokdy k vidění. Do všech zápasů nastoupil v brance Karel Lang, šestkrát se nechal vystřídat Františkem Jelínkem. Tento kousek se Langovi v Kometě už nepodaří zopakovat, ať už vinou zdravotních potíží nebo rozhodnutím trenéra. Děravá brněnská obrana a průměr přes 4 branky na zápas ho de facto vyřadily z národního mužstva. Tam se vrátí až před MS 1987.
Mezi obránci byl železným mužem Ota Železný, který byl i nejlepším bodovačem mezi beky. Střelcem se stal Lubomír Oslizlo s deseti brankami.
Mezi útočníky kraloval Libor Havlíček. 55 bodů ve 40 zápasech, z toho 45 nahrávek… to jsou čísla, která budí zasloužený respekt. Hráč s číslem 14 a zlatýma rukama měl v této sezóně prsty téměř ve 40% branek, které Kometa vstřelila. V bodování celé ligy skončil Libor Havlíček na 5.místě, před ním skončili opory reprezentace Vincent Lukáč, Pavel Richter, Jiří Lála a Ladislav Svozil. Primát si brněnský centr odnesl v tabulce nahrávačů. S odstupem 19 resp. 20 bodů skončili na dalších místech v bodování mužstva Havlíčkovi kolegové z útoku a jeho dvorní střelci Jiří Otoupalík a Karel Nekola. Až na 4.místě se usídlil navrátilec z Ingstavu František Šebela. Nejlepším střelcem mužstva byl s 21 vstřelenými brankami Karel Nekola.

Kometa zahájila ligu domácí porážkou od Plzně, následovala porážka v Košicích, kde Kometa po druhé třetině smazala dvoubrankové manko, nakonec podlehla 3:5. Ve třetím kole přišlo první vítězství nad Slovanem Bratislava (Kometa do tohoto duelu nastoupila netradičně v modrých dresech určených pro zápasy na hřištích soupeře). Následoval debakl na Spartě (0:7), domácí divoká přestřelka s Vítkovicemi (6:6), dvě porážky od Budějovic a Jihlavy, vítězství v Gottwaldově a první nula na kontě Karla Langa, domácí remíza s Litvínovem, prohra v Pardubicích a senzační vítězství doma nad loňským více mistrem z Kladna 7:2. Kladno ve druhé třetině vedlo 0:2, do druhé přestávky Kometa jen snížila, ale šesti brankami ve třetí třetině uštědřila Kladnu zdrcující porážku. A ne poslední v tomto ročníku. V čele ligy se umístily Vítkovice dva body před Jihlavou a tři body před triumvirátem tvořeným Spartou, Pardubicemi a Českými Budějovicemi. Chvost tabulky obsadilo Kladno s pouhými třemi body. Mezi ním a Kometou ještě byl Litvínov a Slovan Bratislava.
Bilance 1.čtvrtiny: 3 vítězství, 2 remízy, 6 prohraných zápasů, skóre 33:44 = 8 bodů - 9.místo.

Zetor Brno - Kanada

Druhou čtvrtinu odstartovala Kometa špatně. Po debaklu Kladna si připsala body jen za remízu s Košicemi a Vítkovicemi, z vítězství se radovala až po sedmi zápasech. V zápasech s Budějovicemi a Jihlavou nevstřelila ani jednu branku, střelcům zvlhnul prach na více jak 120 minut! Druhého vítězství se dočkala Kometa proti Pardubicím, kdy si Karel Lang připsal duhou nulu, další zápas ale nenašli střelci Komety recept na kladenského brankáře Krásu a v posledním utkání první poloviny tak Kometa prohrála na ledě Kladna 4:0. Druhá čtvrtina dopadla pro Kometu vlastně stejně. Jediné, v čem se zlepšila, byla obranná činnost, inkasovala o 8 branek méně. Krize zasáhla Spartu, která získala jen 7 bodů, a Gottwaldov (6), tabulku druhé části vyhrála Jihlava před Vítkovicemi. Jihlava ztratila ve druhé čtvrtině pouhé 2 body za remízy v Plzni a Bratislavě. V konečném součtu Kometa padá tabulkou dolů, před Kladnem má sice 4 body náskok, ale všechny ještě čeká 22 zápasů. Tabulku vede suverénní Jihlava před Vítkovicemi, Pardubicemi a Budějovicemi.
Bilance 2.čtvrtiny: 3 vítězství, 2 remízy, 6 prohraných zápasů, skóre 33:36 = 8 bodů - 10.místo.
Bilance po polovině soutěže: 6 vítězství, 4 remízy, 12 proher, skóre 66:80 = 16 bodů – 11.místo

Třetí čtvrtina ligy byla pro Kometu asi nejúspěšnější. Po výhře nad Plzní sice prohrála divokým skóre v Košicích (6:9), pak se ale třikrát po sobě radoval z domácích výher nad Slovanem, Spartou a Vítkovicemi. Na zem ji vrátil debakl v Budějovicích (7:2), nástup výsledkové krize, která měla přijít, začal porážkou v Pardubicích a domácí prohrou s Kladnem. Joj, kdyby tabulka vypadala po skončení ligy tak jako tabulka 3.čtvrtiny, veselo by bylo. Kometa sice inkasovala nejvíce branek, ale vyrovnaná bilance ji vynesla 6.příčku. Ovšem zlepšení jako Kometa měly všechny ostatní celky v její blízkosti. Ovšem celkový pohled na tabulku radost nedělá. Kometa se drží na předposledním místě. O tom, že se liga vyrovnala, svědčí jen dvoubodová ztráta na sedmou Spartu, ale náskok před Kladnem vzrostl jen o bodík na celkových pět. Čelo tabulky okupuje silný tandem Jihlava a Vítkovice, vedoucí Dukla má desetibodový náskok na třetí Budějovice.
Bilance 3.čtvrtiny: 5 vítězství, 1 remíza, 5 prohraných zápasů, skóre 42:53 = 11 bodů - 6.místo.
Bilance po 33.kolech: 11 vítězství, 5 remízy, 17 proher, skóre 108:133 = 27 bodů – 11.místo

Zetor Brno - Poldi Kladno

Závěrečná část ligy posunula Kometu ještě níže. Vyválčila bod v Plzni, ale z jediného vítězství se radovala až v posledním utkání na Kladně. Obrana Kometa doslova a do písmene hořela, v osmi zápasech inkasovala Kometa 50 (!!) branek, což je v průměru 6 gólů na zápas. O to větší div, že takový výbuch ustála trenérská dvojice. Kometa spadla až na sestupové příčky. Vše měl rozhodnout poslední zápas v Kladně. Prohra by katapultovala Kometu do 1.NHL, naopak výhra Zetoru tam nasměruje Kladno. Poldi Kladno – loňský vicemistr, koho by to napadlo? Před ligou určitě ne. Ale prvního vítězství se dočkalo až 6.kole první výhra, rapidní zlepšení nepřinesla ani výměna trenérů. Kladno 9x za sebou prohrálo, pak sice následovalo zlepšení a naděje na záchranu, kterou způsobila svými děsnými výsledky zejména Kometa, ale o všem rozhodovalo poslední kolo, které tyto soupeře svedlo dohromady. Brno přijelo do Kladna v pohodě, hned v úvodu se dostává do vedení, v 9.minutě už zvyšujeme na 0:2, ve druhé třetině přidáváme další branky, poslední střílí Libor Havlíček. Kladno sice snižuje, ale konečný výsledek 2:4 ho posílá do 1.NHL.
Bilance 4.čtvrtiny: 1 vítězství, 5 remíz, 5 prohraných zápasů, skóre 36:59 = 7 bodů - 12.místo
Bilance 2.poloviny ligy: 6 vítězství, 6 remízy, 10 proher, skóre 78:123 = 18 bodů – 11.místo
Celková bilance Komety: 12 výher, 10 remíz, 22 proher, skóre 144:192, 34 bodů – 11.místo

V brance Zetoru, jak bylo řečeno, nastupoval celou sezónu Karel Lang. Kometa praktikovala hru na tři obranné dvojice a čtyři útoky, ale v podstatě jedinou ustálenou formací byla první pětka. V ostatních formacích docházelo ke kolotoči křídel, například Petr Hubáček se objevoval rovněž ve středu třetího útoku s Šebelou a Balabánem, na jeho místě nastupoval Vajčner. Nejčastěji vypadalo složení formací následovně:
Oslizlo, Železný, Galko, Nešťák (Zajíček), Jokl (Zajíček), Moučka – Otoupalík, Havlíček, Nekola – Kunc, Trešl (Hubáček), Hubáček (Vajčner) - Šebela, Broušek (Hubáček), Balabán – Berger, Vojáček (Trešl, Novotný), Vajčner (Ludikovský).

Perličky z ligy

  • Kometa měla v této sezóně nejvíce inkasovaných branek ze všech mužstev.
  • Po znovuzavedení remíz skončilo smírně 44 zápasů.
  • Rozhodující utkání s Kladnem skončilo stejným skóre jako rozhodující utkání o titul mistra ligy v roce 1966.
  • Králem remíz byly celky Plzně (12), Sparty a Brna (oba 10)
  • Kometě se nejlépe hrálo proti Gottwaldovu (5 bodů), nejhůře pak s Českými Budějovicemi, a kterými nevyválčila ani jeden bod.
  • Budějovice uštědřili Kometě největší debakly
  • Nejvíce branek - 20 - vstřelila Kometa Vítkovicím, nejméně úspěšní byli střelci Komety proti obranám Jihlavy a Budějovic (5)
  • Nejhorší obranu v lize nejvíce provětrali Košice 26 zásahy, nejméně branek inkasovala Kometa od Gottwaldova a Kladna (12 branek).
  • O vánoční přestávce zavítal do haly za Lužánkami celek olympioniků Kanady. Celek sestavený s mladých hráčů nižších zámořských soutěží a Evropy překvapivě prohrál. Zetor Brno - Kanada 9:4 (4:2, 3:1, 2:1).

Zajímavé výsledky Komety:

  • Sparta Praha – Zetor Brno 7:0
  • Zetor Brno – Dukla Jihlava 2:6
  • Zetor Brno – Poldi Kladno 7:2
  • Zetor Brno – Tesla Pardubice 6:0
  • VSŽ Košice – Zetor Brno 9:6
  • Zetor Brno– Sparta Praha 5:2
  • České Budějovice – Zetor Brno 7:2
  • Zetor Brno– Dukla Jihlava 2:2
  • Tesla Pardubice – Zetor Brno 6:0
  • Slovan Bratislava – Zetor Brno 9:4
  • Zetor Brno – České Budějovice 1:8
  • Dukla Jihlava- Zetor Brno 7:1
  • CHZ Litvínov – Zetor Brno 9:4