Třetí sezónu působila u týmu trenérská dvojice František Vaněk, Rudolf Potsch. Jedná se zatím o rekord v podobě délky trvání trenérského tandemu v Kometě. Jejich působení není ale nějak úspěšné. Jen loňský ročník (rozuměj 1983-1984) byl úspěšný. V dalších dvou se Kometa zachraňovala vždy v posledním utkání sezóny.

Úvod sezóny byl ve znamení hokejového svátku – Canada Cupu. Kometa neměla v národním týmu zastoupení, i když Radoslav Svoboda (t.č. hráč Dukly Jihlava) se za dva roky v modrobílém dresu objeví. Největší událostí byl start Petera Šťastného za tým Kanady a start nové megahvězdy NHL Maria Lemieuxe. Hlavní vrchol reprezentační sezóny přijde až na jaře 1985, Československo se po osmi letech stává mistrem světa.

Zetor Brno - Sparta Praha
Pojďme na ligu. Kádr Komety doznal opět několika výrazných změn. Do zahraničí odešel legální cestou centr par excellence Libor Havlíček, do Ingstavu zamířila dvojice obránců Vladimír Galko a Vladimír Jokl, hned pětice mladíků odešla na vojnu: Jiří Paška s Jaroslavem Ševčíkem budou chybět nejvíce, znát bude i absence Zdeňka Bergera a Ernesta Barátha, Petr Havelka se do Komety z vojny již nevrátí a zamíří jinam. Na střídačku juniorů se vrátil Dušan Staňka. V áčku se bohužel již neobjevil, zdravotní problémy donutily talentovaného brankáře ukončit kariéru. Výčet posil není zdaleka tak pestrý jako v minulém ročníku, z vojny v Trenčíně se vrací Radek Radvan, ze slovenské Žiliny přestupuje talentovaný Milan Murín, útok doplní Leoš Zajíc, odchovanec Komety, který několik let působil v Ingstavu, takže nemá zkušenosti z nejvyšší soutěže, super talent Robert Kron, krátce po začátku sezóny se na levém křídle objeví olomoucký odchovanec Jiří Rech, v obraně Josef Caudr z VTJ Sušice, na lavičce se párkrát objeví mladý Ivo Fišer. Střídavý start má do Komety vyřízen odchovanec Luděk Stehlík (momentálně studující v Praze), za Ingstav pak mohou nastoupit František Jelínek a Josef Caudr. Kádr byl tedy spíš doplněn než posílen.

Kromě návratů z vojny zaujaly soupeři Komety zajímavými pohyby v brankovišti: Litvínov poslal na hostování Jana Hrabáka do Slovanu Bratislava, Jiří Hamal odchází do Vítkovic, kde si zachytá víc než za Miroslavem Kohoutem ve Spartě, Vítkovice na oplátku pouštějí Spartě Luďka Brože, Trenčín zahájí sezónu v brance s Cagašem, kterého postupně vytlačil mladý Eduard Hartmann, po návratu z vojny vytváří v Plzni Václav Fürbacher dvojici s Jiřím Svobodou, v Budějovicích si říká o slovo Petr Bříza. Jasnými jedničkami jsou ve svých týmech jen Karel Lang, Miroslav Kohout, Pavol Švárny, nestárnoucí Miroslav Kapoun, Jaromír Šindel, Dominik Hašek a Jiří Králík.

Brankář Komety chyběl jen ve dvou zápasech, třikrát pak byl střídán Františkem Jelínkem. Jejich výkony byly v rámci nejvyšší soutěže na lepším průměru. Obrana si „pohoršila“ oproti loňsku, ale rozdíl nebyl nikterak drastický, soupeři vstřelili Kometě jen o 6 branek více. Jediným hráčem, který absolvoval všech 44 zápasů, byl nový kapitán Komety Ota Železný. V produktivitě obrana Komety zas až tak nepanovala, tři obránci vstřelili více než 2 branky (3), nejlepšímu nahrávači stačilo 7 asistencí (Lubomír Oslizlo), v kanadském bodování získal nejvíce bodů Lubomír Oslizlo (10 - 3+ 7 ). Plných 15 branek chybělo střelcům Komety k tomu, aby se dostali na čísla loňské sezóny. Nejlepším střelcem Komety byl Alexandr Prát, který se zabydlel na centru prvního útoku mezi Jiřím Otoupalíkem a Karlem Nekolou. Druhým nejlepším kanonýrem bylo bránící levé křídlo (!!) Petr Kučírek a stačilo mu na to 10 zásahů, šest dalších hráčů vstřelilo 8-9 branek. Alarmujícím stavem bylo to, že ŽÁDNÝ hráč Komety se nedostal přes 10 nahrávek!! Kometa tedy dávala branky povětšinou z individuálních akcí nebo odražených kotoučů. Zlým mužem Komety byl silový centr Alexandr Prát. Kometa nastupovala nejčastěji ve složení: Lang – Oslizlo, Železný, Moučka, Radvan, Figala, Florian, Murín – Otoupalík, Prát, Nekola – Šebela, Hubáček, Balabán – Korotvička, Trešl (Ludikovský), Kučírek – Zajíc, Kron Rech.

Zetor Brno - Tesla Pardubice
Ligu zahájila Kometa v očekávání výkonů loňského ročníku. Zahájení na domácím stadionu se slovenským celkem, tentokráte se Slovanem Bratislava, bylo vítězné, z Trenčína Kometa přivezla bod, v Budějovicích prohrála jen o jeden gól a ve čtvrtém kole senzačně porazila Spartu 4:0. Že by další zlepšení? Kdepak, prohry ve Vítkovicích, doma s Plzní, další v Gottwaldově, doma s Litvínovem remíza, prohra v Pardubicích a dvouciferný debakl s Jihlavou před zraky brněnského publika vrátila fanoušky Komety tvrdě na zem. Za úspěch se dá považovat výhra v Košicích v 11.kole, která připravila mužstvo VSŽ o 1.místo v tabulce.
Oproti loňsku zapomněla Kometa střílet branky, vsítila jich o osm (!) méně. Obrana Komety inkasovala opět branek víc, ale děravější obrany byly trendem celé ligy. Pochvalu zaslouží čisté konto z Košic a proti Spartě. V těchto zápasech Kometa dokázala, že umí zahrát i proti silným soupeřům – Košice byly na 2.místě. Šňůra šesti zápasů bez vítězství je ale dost smutná.
Bilance 1.čtvrtiny: 3 vítězství, 2 remízy, 6 proher, skóre 23:35 = 8 bodů – 10.místo.

Druhá čtvrtina byla pro Brno daleko úspěšnější. Kometa přivezla bod z Bratislavy, doma porazila Trenčín, doma České Budějovice (potřetí s nulou) a fotbalovým výsledkem 1:0 prohrála na Spartě brankou ve třetí třetině. Pak sice přišlo zaváhání s Vítkovicemi na domácím ledě, výhra v Plzni, v Gottwaldově a opět tři jednoznačné porážky. První polovinu soutěže ukončila Kometa domácím vítězstvím s Košicemi. Kdyby jen někdo tušil, jak moc důležitý zápas s Košicemi přijde. Kometa se zlepšila jak střelecky, tak v obraně, tabulkou začal pomalu stoupat nahoru. Tabulky ligy byla poměrně vyrovnaná. Na čele se usadila Jihlava s pětibodovým náskokem na druhé Košice, další celky už dýchaly Železářům více, odstupy byly minimální. I tak se vykrystalizovala horní a spodní část tabulky, kterou mohla narušit právě Kometa, bodový odstup měla na posledním místě Bratislava.
Bilance 2.čtvrtiny: 5 vítězství, 1 remíza, 5 proher, skóre 29:29 = 11 bodů – 6.místo.
Bilance po polovině soutěže: 8 vítězství, 3 remízy, 11 proher, skóre 52:64 = 19 bodů – 7.místo.

S velkým očekáváním vstupovala Kometa do druhé poloviny. Sedmé místo bylo velmi dobré, při dobré konstelaci mohla Kometa pomýšlet až na pátou příčku, ….ale bohužel se opět ukázalo, že Kometa neumí zahrát třetí část, pokud nad ní nevisí Damoklův meč. Stejně jako loni přišli minimální bodové zisky a pád tabulkou. Jako by hráči pod vlivem lepšího umístění, než je boj o záchranu, polevili nebo si mysleli, že to teď půjde samo… těžko říct. Faktem je, že trenéři mohli s touto situací počítat a mužstvo na ni důkladně připravit. Je s podivem, že tehdy nijak nereagovalo ani vedení. Ještě před pár lety by nastal trenérský veletoč při jakémkoliv náznaku neúspěchu. Navíc trenéři Vaněk a Potsch působili u mužstva dva a půl roku, takže impuls změny trenéra by byl možná i úspěšný, s odstupem let těžko hodnotit. Kometa doma porazila Slovan, v divoké přestřelce neuspěla v Trenčíně, doma si nechala utéct vítězství nad Budějovicemi, které otočily zápas třemi brankami v poslední třetině. Kometa pak porazila Spartu, zbytečně prohrála ve Vítkovicích a ztratila doma body s Plzní. Čtvrtým zápasem s nulou smetla Gottwaldov, ale série následujících čtyř zápasů ji poslala ke dnu. Skóre z těchto klání 10:28 hovoří za vše. Pád tabulkou se zastavil na 10.místě. Kde jsou nadějné vyhlídky….
Bilance 3.čtvrtiny: 3 vítězství, bez remízy, 8 proher, skóre 35:52 = 6 bodů – 12.místo.
Bilance po 33.kole: 11 vítězství, 3 remízy, 19 proher, skóre 87:116 = 25 bodů – 10.místo.

Zetor Brno - VSŽ Košice
Zbrzdit pád – tak by se dala nazvat strategie a jednoznačný cíl pro závěr ligy. Tříbodový náskok na poslední místo byl spíše symbolický. Mise začala v Bratislavě, napínavá bitva skončila remízou. Kometa pak prohrála s Trenčínem a v Budějovicích, naštěstí ztrácela i Plzeň a Vítkovice, bodově úspěšný byl jen Slovan. Body pak Zetor získal na Spartě, s Vítkovicemi jsme se rozešli smírně a v Plzni prohráli 4:0. Jak vypadala tabulka pět kol před koncem? Stejně nepřehledně: 9.Plzeň 30 bodů, 10 Zetor 29, 11.Vítkovice 26, 12.Slovan 25. Jasný kandidát baráže Slovan se tedy začal vzpírat, naopak Vítkovice a Brno klesaly. Rozhodovat se bude dál – nic není jasné. Kometa poráží v dalším kole Gottwaldov, prohrává v Litvínově a poráží doma Pardubice. Bodují i soupeři. Kometa má výhodu – svůj osud má ve vlastních rukou, ale musí mít alespoň bodový odstup – vzájemné zápasy se všemi dalšími celky bojujícími o záchranu jí posílají do baráže. Do konce ligy zbývají dvě kola a situace na chvostu tabulky je následující: 9.Plzeň 33 bodů, 10.Zetor 33, 11.Vítkovice 30 a 12.Slovan 29 bodů. Kometa potřebuje nutně alespoň bodík. Navíc jí čekají soupeři ze špice tabulky: Jihlava a Košice. Slovan hraje proti Budějovicím a Trenčínu, Vítkovice v Litvínově a proti Pardubicím, Plzeň s Litvínovem a Gottwaldovem. Vlna spekulací se rozjíždí, čistota ligy je v ohrožení….Brno prohrává jednoznačně v Jihlavě, Slovan poráží Budějovice, Vítkovice v Litvínově jen remizují, Plzeň dostává mamárus v Gottwaldově. Kolo před koncem stále není rozhodnuto: 9.Plzeň a 10.Brno mají 33 bodů, 11.Slovan a 12.Vítkovice 31. Plzeň může být v klidu, vzájemné zápasy se všemi celky hovoří pro ni. Brno zoufale potřebuje aspoň bodík, jinak se posouvá až na chvost tabulky. Vítkovice porážejí na svém ledě Pardubice v divokém zápase 7:5, Slovan vítězí v Trenčíně 2:3 a je zachráněn. Vítkovice sledují zápas v Brně, který začal o půl hodiny později než ten v Ostravě. A s Kometou to nevypadá dobře. Po dvou třetinách prohrává 1:2, třetí třetina je boj s obranou Košic a brankářem Pavolem Švárnym, kterého si Kometa jako 18-ti letého juniora vytipovala za nástupce Nadrchala a Dzurilly. V její juniorce však začal zářit Karel Lang, Švárny po dvou sezónách v béčku Komety v Třebíči míří do Košic. Do konce utkání chybí minuta, nervozita na stadionu stoupá. Trenéři posílají na led to nejlepší, co mají. 24 vteřin před koncem utkání se puk dostává na hůl nováčka soutěže, 18-ti letého juniora Roberta Krona, který k obrovské radosti celého Brna vyrovnává. Nejvyšší soutěž je pro Brno zachráněna. Mistrovský titul získala pojedenácté Jihlava s patnáctibodovým náskokem na druhé Košice, bronz putuje do Gottwaldova. Do baráže putují Vítkovice, ve dvou mini turnajích však nacházejí přemožitele v Kladnu, které se po dvou letech vrací do nejvyšší soutěže.
Bilance 4.čtvrtiny: 3 vítězství, 3 remízy, 5 proher, skóre 27:35 = 9 bodů – 11.místo.
Bilance 2.poloviny: 6 vítězství, 3 remízy, 13 proher, skóre 62:87 = 15 bodů – 12.místo.
Celková bilance Komety: 14 vítězství, 6 remíz, 24 proher, skóre 114:151 = 25 bodů – 10.místo.

Po loňském zlepšení je konečné umístěním číkoli jiným, ale ne úspěchem. Záchrana až v posledním zápase, kdy spasitelem se stává 18 ti letý junior… Je jisté, že musejí přijít změny. Zdá se, že trenérská dvojice v tomto složení nemá již týmu co dát. Brankář Karel Lang patřil k oporám, ale i on měl svoji slabší sezónu. Druhý útok nenavázal na loňskou sezónu, tahounem útočných řad se stala opět první lajna s Alexandrem Prátem ve středu. Naprosto alarmující je situace, že pouze jeden (!!) hráč dokázal vstřelit více než 10 branek, a jeden se zastavil na tomto čísle. Obrana také neměla svoje dny. Bylo až překvapivé, jak špatně se na ní podepsal odchod mladého Pašky na vojnu. Pro příští sezónu vedení počítá na trenérském postě pouze s Rudolfem Potschem, František Vaněk u mužstva končí.

Jak už bylo řečeno, branku opět ovládl Karel Lang, i když na loňskou sezónu zcela nenavázal, František Jelínek se objevil v 5 zápasech, z toho jen dva odchytal celé. V obraně nastoupil ve všech zápasech Ota Železný, nový kapitán mužstva, v zápasech se točilo hlavně sedm obránců, v deseti nastoupil Josef Caudr, epizodní role sehráli mladíci Roman Smrček a Petr Žváček. Útoky nastupovaly téměř v totožném složení jako minulou sezónu, hra na tři formace se střídala se hrou na čtyři útočné řady, většinou se hrál systém na tři řady s tím, že čtvrtá zasáhla do hry v průběhu zápasu na úkor jiné.
Nejčastěji vypadalo složení formací následovně:
Lang - Oslizlo, Železný, Paška, Moučka, Figala, Florian, – Otoupalík, Prát, Nekola – Šebela, Hubáček, Balabán – Korotvička, Trešl, Kučírek – Zajíc, Kron, Rech.

Perličky z ligy

  • Už po polovině ligy nastřílela vedoucí Jihlava dvakrát tolik branek, co Kometa, na konci soutěže činil rozdíl více než dvojnásobek
  • Kometa byla druhým nejhorším celkem, co se týká vstřelených branek. Celkem zatížila konto soupeře 90 brankami. Nejhorší Slovan jich vsítil 80.
  • Obranná hra Komety sice skřípala, přesto se 118 inkasovaným brankami skončila v pomyslném žebříčku na 8.místě.
  • Na třetí třetinu soutěže by měla Kometa dostat výjimku. Kromě sezóny 1982-83 byla vždy ve třetí části suverénně nejhorším celkem ligy. Naopak ve druhé části se jí daří poměrně slušně.
  • V listopadu 1984 se v přípravných zápasech reprezentace ČSSR objevil v dresu národního týmu Karel Lang ve dvojici s Jiřím Králíkem. Na MS v Praze však tvořili reprezentační dvojici Králík a Šindel, třetím brankářem byl Dominik Hašek.
  • Nejlepším útokem ligy byla jihlavská smršť Petr Rosol, Vladimír Kameš, Petr Klíma. Před MS v Praze se však komando rozpadlo a z titulu se radoval jen Vladimír Kameš.
  • Stříbrné medaile na MS „20“ získávají rovněž Robert Kron, Jaroslav Ševčík (tč. na vojně v Trenčíně), Eduard Hartmann (v Kometě se objeví v letech 1991-1992) a Leo Gudas (v Kometě 1995-1996 ).
  • Kladno co by druholigový mančaft dodal do reprezentace oporu obranných řad Miloslava Hořavu.

Zajímavé výsledky Komety:

  • Zetor Brno - Sparta Praha 4:0
  • Zetor Brno - Dukla Jihlava 3:10
  • Sparta Praha - Zetor Brno 1:0
  • Zetor Brno - CHZ Litvínov 4:7
  • Tesla Pardubice - Zetor Brno 8:2
  • VSŽ Košice - Zetor Brno 9:2
  • Sparta Praha - Zetor Brno 1:3
  • Zetor Brno - TJ Gottwaldov 3:1
  • Zetor Brno - Tesla Pardubice 3:1
  • Dukla Jihlava - Zetor Brno 7:4
  • Zetor Brno - VSŽ Košice 2:2