Mimořádným úspěchem skončila sezóna 2011-2013. Stříbrnou medaili nečekal od svěřenců trenérů Zdeňka Venery a Lubomíra Oslizla asi ani ten největší optimista. Ale tato sezóna je již minulostí a Kometu čeká další extraligový ročník. Cíl? Obhajoba stříbra asi nikoliv. Přeci jen play-off 2012 ukázalo, že stát se může opravdu cokoliv, takže základním cílem je opět probojovat se do play-off, pokud možno bez nutnosti hrát předkolo.

Kádr Komety doznal opět několika změn, oproti minulým létům však více méně kosmetických. Kometu opouští brankář Sasu Hovi, útočník Jozef Balej (oběma skončila smlouva) a obránce Jiří Vašíček. Vašíček se krátce po skončení finále upsal mistrovským Pardubicím, Balej bude v této sezóně nastupovat za Plzeň. Kometa dále neprodloužila smlouvu s mladými hráči Branislavem Jankovičem a Ondřejem Švaňhalem, další mladíci ze stříbrné juniorky budou v sezóně 2012-2013 nastupovat v Třebíči (brankář Barus, obránci Dlapa, Bilčík, útočníci Káňa, Křivohlávek, Fúzik). Naopak z Třebíče budou trénovat s Kometou obránce Roman Kadela a útočník Martin Dočekal. Letní přípravu Komety opět zpestří prestižní Eurpean trophy. Kometa bude letos hrát Severní divizi a jejími soupeři ve skupině budou HC Plzeň 1929, HC Mountfield, rakouský EC Red Bull Salzburg, celky německé DEL Eisbären Berlin a Hamburg Freezers, švédský zástupce Lulea Hockey a z Finska Oulun Kärpät.


Příprava byla poměrně úspěšná. V první prověrce se rozešla Kometa s ruským SKA Petrohrad smírně (1:1), v následujícím bloku pěti zápasů prohrála „jen“ s Havlíčkovým Brodem. V European trophy však Kometa od porážky k porážce s německými finským i švédským soupeřem, bilanci ji zachránil dvojzápas s dalším českým zástupcem ve skupině – Škodou Plzeň. S European trophy se rozloučila Kometa vítězstvím v Salzburgu v říjnu a listopadovým zápasem s Českými Budějovicemi, kde dostala šanci hned šestice juniorů spolu s dalšími mladšími hráči, kteří již nakoukli do prvního mužstva.


V kádru pro ligu se neudržel Kadela, do Třebíče nově zamířil navrátilec Marek Čiliak, další brankář Daniel Zelenka bude působit v Břeclavi. Novou tváří se během přípravy stal slovenský bek Boris Valábík, útok posílil Jan Hruška a dočasně také Miloslav Hořava.


Ligová soutěž začala nad očekávání dobře. O první body přišla Kometa až v pátém kole ve Zlíně (prohra v prodloužení 4:3), poprvé nebodovala do konce až v jedenáctém kole na ledě Pardubic. Samotnou soutěž oživila výluka zámořské NHL a diváci mohli až do půlky ledna sledovat čáry, kouzla a umění takových borcům, jako jsou Jaromír Jágr, David Krejčí, Aleš Hemský, Tomáš Kaberle, Michale Frolík, Andrew Ference, Andrew MacDonald a řada dalších. A souboje s Kladnem jsou asi nejkrásnější vzpomínkou na sezónu 2012-2013. V rámci 15. kola hrála Kometa s Kladnem v pražské O2 aréně před rekordní návštěvou: utkání sledovalo 17.182 diváků. A v nádherném zápase zvítězila 4:2. Pak ale přišel pozvolný pád z druhého místa v tabulce. Po dalším měření sil s Kladnem (na domácím stadionu zvítězila Kometa 4:0) prohlásil Jaromír Jágr, že Kometa je asi momentálně na špici Extraligy. A těmito slovy ji proklel….


V prosinci Kometa vyhrála pak už jen jeden zápas (na Slavii 1:3), následovala série pěti zápasů bez vítězství a zisk jediného bodu. Kádr opustil obránce Valábík, smlouva vypršela Miloslavu Hořavovi, ale žádná nová tvář se neobjevila, krom juniora Tomáše Dujsíka. Trenérský tandem doplnil manažer Pavel Zubíček, na střídavý start mohla Kometa využít hráče Třebíče Viléma Buriana a Tomáše Vondráčka, ale pád dolů pokračoval i v lednu. První hrací týden přinesl ze tří zápasů a dvanácti možných bodů jen čtyři. Přímý postup do play-off se začal ztrácet, přesto si téměř nikdo nepřipouštěl nepostoupení do play-off. Osm zápasů bez radosti z vítězství a zisk pouhých tří bodů přiblížil Kometu k samé hranici účasti v předkole. Do toho přišla jediná změna v kádru: v průběhu ledna byl vyrejdován Tomáš Divíšek do Chomutova za průměrného Patrika Lušňáka. A jelo se ve stejných kolejích dál. Šest kol před koncem zvítězila Kometa na nájezdy nad Plzní a následně přejela doma Karlovy Vary 4:0. Play-off nebylo zdaleka ztraceno, ze všech celků, které se pohybovali na hraně, měla Kometa nejlepší výchozí pozici. Prohrou ve Vítkovicích (v tomto zápase debutoval v extralize kapitán Třebíče David Dolníček a v dresu Komety vstřelil premiérový extraligový gól) a hlavně následná porážka doma od Pardubic, které byly přímým protivníkem i v boji o play-off, předznamenala pád do skupiny hrající o udržení. Šance pořád ještě žila, stačilo vyhrát dva následující zápasy. Doma s Libercem se to povedlo až po samostatných nájezdech, stále však stačilo bodovat na Spartě. Tam ale Kometa podlehla jednoznačným skóre 6:0 a potřetí během čtyř let ji čekala skupina play out o setrvání v extralize bez nutnosti hrát baráž.


Od mužstva byl v podstatě odvolán Zdeněk Venera, jeho nástupcem se překvapivě stal Vladimír Kýhos, na postu jednoho z asistentů zůstal Lubomír Oslizlo, krom hlavního trenéra byl novou tváří na střídačce také druhý asistent Karel Beran. Samotné play out hrála Kometa z povinnosti. Žádný nový impuls se nekonal, nutné dva bodíky získala Kometa v prvních dvou zápasech, oba vyhrála v prodloužení, se sezónou se rozloučila vítězstvím doma s Libercem. Do play-out už nezasáhl kapitán Radim Bičánek.

Kometa ztratila slibně rozjetou sezónu, obhajoba loňských stříbrných pozic se jí vůbec nevyvedla a předvedla další z nečekaných pádů tabulkou. Před očima diváků v této sezóně doslova a do písmene vyhasla.